fbpx

Ordonanța privind decarbonificarea, adoptată de Guvern

Ordonanța privind decarbonificarea, adoptată de Guvern

Guvernul a adoptat joi, 30 iunie, la propunerea Ministerului Energiei, Ordonanța de Urgență privind închiderea tuturor centralelor electrice pe cărbune și a minelor aferente până la finalul anului 2030, având în vedere angajamentul asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Actul normativ conține și o modificare față de forma prezentată inițial, făcută la presiunea PSD, prin, care stipulează că centralele electrice pe cărbune și minele vor fi închise și puse în conservare corelat cu punerea în funcțiune a investițiilor în capacități pe gaze naturale și surse regenerabile de energie.

Conform Ordonanței, la carierele unde încetează activitatea minieră de exploatare a lignitului vor fi executate lucrări de închidere definitivă și ecologizare, în considerarea faptului că activitatea de exploatare a lignitului a avut impact asupra componentelor de mediu, cel mai afectat fiind solul.

De asemenea, minele de huilă închise pot fi incluse în circuitul turistic, cu respectarea prevederilor privind siguranța și securitatea vizitatorilor.

Ordonanța stabilește și o serie de măsuri de protecție socială, precum și măsuri pentru reconversie profesională și recalificare. Persoanele care își pierd locurile de muncă urmare aplicării programului de decarbonizare beneficiază de măsuri de protecție socială precum și măsuri active de combatere a șomajului în condițiile prevăzute de lege și de prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, la cursurile de reconversie profesională și recalificare prevăzute în Planul Național de Formare Profesională, precum și a nevoilor de formare profesională identificate în Planurile Teritoriale pentru o Tranziție Justă și învățământ dual.

Totodată, acestea pot beneficia de finanțare nerambursabilă pentru achiziția de sisteme fotovoltaice din fonduri europene, în conformitate cu prevederile Programului Operațional Tranziție Justă.

În același timp, actul normativ dă posibilitatea autorităților ca, în caz de criză energetică, să amâne închiderea acestor capacității de producere a energiei sau să le redeschidă.

„În situație de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate lua decizia, prin hotărâre a Guvernului, de amânare a închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe cărbune și a exploatărilor miniere aferente sau de repornire a grupurilor energetice închise și a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislației de mediu și a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic și în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgență aferente sectorului energetic”, prevede act

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
28.6 ° C
29.4 °
26.1 °
53 %
2.1kmh
0 %
joi
29 °
vin
35 °
sâm
36 °
Dum
35 °
lun
35 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii