fbpx

Petre Daea: Am prevăzut 500 de milioane de euro pentru modernizarea sistemelor secundare de irigații si realizarea de sisteme locale

Petre Daea: Am prevăzut 500 de milioane de euro pentru modernizarea sistemelor secundare de irigații si realizarea de sisteme locale

Petre Daea (PSD), ministrul Agriculturii, a declarat că a alocat 500 milioane euro, prin Planul Național Strategic, pentru modernizarea sistemelor secundare de irigații si realizarea de sisteme locale.

Într-o postare pe Facebook, Daea a susținut că pe 25 iulie a avut o întâlnie cu Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, și cu echipa de consilieri a acestuia, pentru a discuta strategia de negociere la Bruxelles, așa încât irigațiile să fie incluse în PNRR.
Cu această ocazie, cei doi miniștri au convenit să meargă împreună în teren pentru a vedea cum e organizat sistemul de irigații in România, ce s-a degradat și ce a fost modernizat prin Programul Național de Irigații.
„Lucrările de investiții, pornite, realizate sau aflate în derulare au avut ca obiective modernizarea stațiilor, creșterea randamentelor de exploatare, reducerea consumului de energie, eliminarea pierderilor de apă, irigarea uniformă a culturilor”, a transmis Daea.

Acesta a mai susținut apoi că multiplicarea asociațiilor utilizatorilor de apă și susținerea acestora cu bani e o soluție viabilă pentru contracararea efectelor secetei.

„În câmp se folosesc cele mai moderne instalații de irigare. Nu putem vorbi sub nici o formă de un concept învechit”; a ținut să precizeze ministrul Agriculturii. Daea a mai afirmat că Boloș a fost plăcut surprins de situația sistemelor de irigații, acolo unde modernizare s-a încheiat sau e în derulare.

„Aceste secvențe constituie un bun suport al cunoașterii și susținerii în procesul de negociere privind alocarea de sume de la UE pentru agricultură în vederea continuării procesului de modernizare și automatizare a sistemului de irigații din România.

Reabilitarea acestui sistem prevăzută prin Planul National de Irigații se realizează într-un concept nou, pe rețeaua existentă, neavând restricții privind proprietatea sau scoaterea din circuit a terenului”, a mai explicat ministrul Agriculturii.

Petre Daea a subliniat apoi că șansa agriculturii românești stă în folosirea resurselor de apă: „Prin Planul Național Strategic am prevăzut o suma de 500 milioane euro pentru modernizarea sistemelor secundare de irigații si realizarea de sisteme locale. Este șansa noastră de a dezvolta agricultura prin folosirea resurselor de apă de care dispunem. Să le valorificam înainte de a ajunge în mare, când nu le mai putem folosi!”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
23.7 ° C
24.9 °
22 °
66 %
0.5kmh
0 %
Dum
32 °
lun
31 °
mar
35 °
mie
36 °
joi
28 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii