Radu Oprea, despre greșelile care au dus la creșterea facturilor

Liberalizarea pieței energiei fără a crea toate mecanismele necesare și fără a ține cont de semnele din piață, închiderea capacităților de producție fără să ne fi obligat cineva, respectiv faptul că în România companiile de energie sunt structurate în hidro, nuclear și cărbune sunt trei greșeli care au condus la creșterea facturilor la energie, a declarat senatorul Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, miercuri, pe B1 TV. 

Întrebat unde s-a greșit de s-a ajuns la această situație, senatorul social-democrat a afirmat: „Dacă e să ne raportăm la început, ea se cheamă liberalizarea pieței energiei fără a crea toate mecanismele necesare și fără a avea o predicție corectă sau fără a ține cont de semnele pe care piața ni le arăta.

A doua greșeală este că am închis capacități de producție fără să fim neapărat obligați de cineva, a fost o dorință a guvernanților. A treia greșeală ține de o chestiune structurală pe care o avem noi în România și care este specifică României, faptul că avem sparte companiile de energie în hidro, nuclear, în cărbune, și atunci nu mai putem avea un preț pe mix energetic astfel încât să putem avea o politică coerentă a prețurilor”.

„De abia acum, în decembrie, a fost reintrodusă posibilitatea de a avea contracte bilaterale pe termen lung, s-a speculat foarte mult pe Piața Zilei Următoare, 40% din volumele tranzacționate de energie electrică și 25% din volumele de gaz (…) și atunci în piața liberă toate companiile, inclusiv cele de stat, au mers pe prețul marginal, care este prețul cel mai mare și care era la un moment dat prețul generat de cărbune. Între timp, prețul gazului și al energiei produse pe gaz a devenit mai mare”, a adăugat Radu Oprea.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
-3.6 ° C
-2.8 °
-6 °
56 %
0.5kmh
0 %
mar
0 °
mie
2 °
joi
4 °
vin
9 °
sâm
3 °

Opinii