Semnale importante dinspre BNR. Isărescu, despre impozitul progresiv: Nu cred că e de actualitate în an electoral

Semnale importante dinspre BNR. Isărescu, despre impozitul progresiv: Nu cred că e de actualitate în an electoral

Tema impozitului progresiv nu este de actualitate într-un an electoral, pentru că orice discuţie se duce în plan ideologic, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei. 

Isărescu a răsuns astfel unei întrebări legate de cât de pregătită este România pentru cota unică de TVA şi impozit progresiv în condiţiile în care au existat recomandări din partea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale.

„Orice discuţie pe tema asta se duce în plan ideologic şi nu mai iese nimic. Se tulbură şi anul electoral. Deci e probabilă la anul o discuţie pe tema asta. Dar Fondul nu impune şi nici nu cere. Vine şi propune şi spune „domnilor, asta e varianta care ar putea să funcţioneze”. Guvernul României, Parlamentul României propune, acceptă, legiferează şi aşa mai departe. Nici nu avem acord stand-by sau acord de finanţare cu Fondul ca să fie ceva condiţional. Şi Fondul nu o să vină în România, am mai spus asta în faţa dumneavoastră, o repet, decât într-o situaţie în care o să avem, Doamne fereşte, o prăbuşire de rezerve şi un dezechilibru extern greu de finanţat. Ori, gândiţi-vă şi dumneavoastră, când aud de falimentul României cu un ochi râd şi cu altul plâng. Anul trecut au crescut rezervele cu 14 miliarde de euro. 14 miliarde de euro! Păi când mă gândesc la istorie, au fost ani în care a trăit cu 2 – 3 miliarde de euro rezerve. 14 miliarde de euro au crescut rezervele. Deci au fost intrări, există o încredere, dar la costuri mai ridicate”, a susținut Mugur Isărescu,

Experţii Fondului Monetar Internaţional au recomandat, recent, autorităţilor de la Bucureşti o eventuală impozitare progresivă a veniturilor personale, creşterea veniturilor din TVA, inclusiv prin taxarea mai multor produse cu cota standard de 19%, şi introducerea unei taxe pe carbon în transporturi şi construcţii.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13.5 ° C
14.4 °
12 °
73 %
4.1kmh
0 %
mie
25 °
joi
24 °
vin
27 °
sâm
24 °
Dum
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii