Sondaj IRSOP: Ce vor face în acest an românii cu economiile lor

Sondaj IRSOP: Ce vor face în acest an românii cu economiile lor

Aproximativ jumătate dintre români (46%) vor economisi bani anul acesta, față de 33% anul trecut, întrucât au așteptări pesimiste, potrivit unui sondaj realizat de IRSOP.

Așteptările economice pesimiste ale populației și înclinația slabă spre consum vor tempera inflația, dar nu favorizează creșterea economiei, spun autorii studiului.

De altfel, numai 31% spun că anul trecut au cheltuit ceva mai mult decât în alți ani, 47% au cheltuit cam la fel, iar 22% mai puțin. În acest an, 41% cred că vor cheltui mai mult, 38% la fel ca anul trecut, iar 19% mai puțin. Când vorbesc despre cheltuieli, oamenii includ atât cheltuielile necesare, cât și pe cele discreționare pe care toți le facem din venitul disponibil, după ce achitam obligațiile curente.

Cum doar 19% au declarat că iau în calcul un concediu în afara țării, cheltuielile mai mari înseamnă că presupun și o posibilitate de scumpire a vieții.

„De altfel, 55% cred că în 2021 cheltuielile lor necesare sau zilnice vor fi ceva mai mari, 33% se așteaptă că vor fi cam la fel și numai 10% au motive să creadă că vor fi mai mici. Frânarea consumului se vede cel mai bine la cheltuielile discreționare”, se arată în comunicat.

Astfel, 37% dintre români se gândesc pentru acest an la un concediu în țară, 32% vor să cumpere un bun de lungă durata pentru casă și 37% și-ar renova locuința. Doar 19% se gândesc la un concediu un afara țării și 8% și-au planificat să cumpere o mașină.

De asemenea, 9% dintre români vor să-și cumpere o locuința, 5% se gândesc să înceapă o afacere și 4% vor să facă un credit.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
10 ° C
10.1 °
9.9 °
81 %
4.6kmh
20 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
13 °
mie
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii