Sumă record împrumutată de Guvern în luna ianuarie

Sumă record împrumutată de Guvern în luna ianuarie

Guvernul a împrumutat o sumă record în luna ianuarie, de 55,3 miliarde lei (11,24 miliarde de euro), de la investitori, de pe piața externă și de pe cea internă, precum și de la populație.

Un lucru important consemnat pe piața internă în ianuarie, în pofida sumelor uriașe împrumutate, dobânzile statului au coborât și sub 7% pentru unele maturități scurte, păstrând trendul din ultimele luni, după ce în octombrie dobânzile titlurilor de stat au ajuns până la 9,68%, cel mai ridicat nivel de după decembrie 2009.

Finanțele au decis să împrumute atât de mult pentru a profita de contextul pozitiv de pe piețele financiare, ceea ce conduce la dobânzi mai bune pentru stat.

Finanțarea foarte ridicată de acum reduce din presiunea de împrumut în lunile următoare. În timp ce de pe extern, în dolari și euro, statul a luat aproape 28 de miliarde de lei de la investitori, iar de pe intern a împrumutat 26,6 miliarde de lei de la bănci, fonduri de pensii și alți mari investitori, suma atrasă direct de la populație, prin programul Tezaur, este una destul de mică, de 845,85 milioane de lei.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
18.5 ° C
19 °
17.7 °
50 %
5.8kmh
20 %
vin
18 °
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
15 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii