Cele zece criptomonede aflate pe val

Cele zece criptomonede aflate pe val

Criptomonedele își continuă trendul ascendent și în primele două luni și jumătate din 2021. Pe baza acestui trend, publicația britanică Financial News a întocmit o listă cu cele zece criptomonede care se află pe val, după capitalizarea pieței, la data de 9 martie a.c.

  1. Bitcoin

Lansat în 2009, Bitcoin – sau BTC, după simbolul bursier – este cea mai mare criptomonedă, cu o capitalizare de piață de peste 1,01 miliarde de dolari, potrivit platformei CoinDesk. A fost creat ca un depozit de valoare și ca un mijloc de a facilita tranzacțiile descentralizate.

Criptomoneda a atins maxime de peste 58.000 de dolari în februarie (și de peste 60.000 de dolari pe 13 martie), depășind o capitalizare de piață de 1 trilion (1.000 de miliarde) de dolari.

Acest lucru a fost parțial alimentat de o creștere a interesului instituțional pentru bitcoin după ce Elon Musk a anunțat că compania sa producătoare de mașini electrice Tesla a investit 1,5 miliarde de dolari în criptomonedă pe 8 februarie.

Banca de investiții americană Goldman Sachs și-a relansat biroul de tranzacționare pentru criptomonede, urmărind să îl redeschidă la mijlocul lunii martie.

  1. Ethereum

Ethereum se tranzacționa la 1.837 de dolari pe 9 martie, conform platformei CoinDesk. A doua cea mai mare criptomonedă prin capitalizare totală de piață, de 211,2 miliarde de dolari, Ethereum a fost propusă pentru prima dată în 2013 de către dezvoltatorul Vitalik Buterin, a fost lansată în iulie 2015 și se bazează pe tehnologia blockchain. Moneda a urcat recent la 1.958 dolari, pe 19 februarie 2021.

  1. XRP

XRP, o criptomonedă populară printre bănci și alte instituții, se tranzacționa la 0,48 dolari pe 9 martie și are o capitalizare de piață de 48 de miliarde de dolari. Moneda digitală a fost creată în 2012 de compania blockchain Ripple Labs și rulează pe propriul protocol blockchain numit Ripple.

  1. Stelar

Cofondatorul Ripple Labs, Jed McCaleb, a creat sistemul open-source de plată blockchain Stellar în 2014. Lumens este criptomoneda nativă a sistemului. Stellar se tranzacționa la 0,42 dolari pe 9 martie și are o capitalizare de piață de 44,7 miliarde de dolari.

  1. Tether

Tether, denumit inițial Realcoin, a fost lansat în 2014 și este legat de dolarul SUA, ceea ce îl face una dintre primele criptomonede care au făcut acest lucru. Se tranzacționa la 1 dolar pe 9 martie. Moneda digitală este cea mai mare monedă stabilă – mai stabilă, deoarece este legată de o monedă fiat -, cu o capitalizare a pieței la 37,6 miliarde de dolari, potrivit CoinDesk.

Tether face în prezent obiectul unei anchete a procurorului general din New York, pe motiv că firma omonimă din spatele criptomonedei nu deținea, pentru perioade de timp de la jumătatea anului 2017, nicio rezervă de dolari pentru a sprijini monedele aflate în circulație.

  1. Cardano

Cardano este un proiect public decentralizat de blockchain și criptomonedă, inițiat de o echipă de academicieni și ingineri. ADA, moneda digitală folosită pe platforma non-profit, se tranzacționa la 1,15 dolari și avea o valoare de piață de 36,6 miliarde de dolari, pe 9 martie.

  1. ChainLink

Lansat în 2017 de Sergey Nazarov, ChainLink este un simbol bazat pe etereum care a facilitat utilizarea contractelor care se conectează la sistemele de plăți. Pe 9 martie se tranzacționa la 31,4 dolari și avea o capitalizare de piață de 31,4 miliarde de dolari.

  1. Litecoin

Litecoin, care a fost lansat în 2011 de fostul inginer Google și Coinbase Charlie Lee, este o criptomonedă peer-to-peer. Se tranzacționa la 199,7 dolari, cu o capitalizare de piață de 13,4 miliarde de dolari pe 9 martie.

  1. Bitcoin Cash

Bitcoin Cash, lansat în 2017 de fostul inginer Facebook Amaury Séchet, este cea mai mare separație (fork) de Bitcoin în funcție de capitalizarea pieței. Moneda digitală se tranzacționa la 544,4 dolari, cu o capitalizare de piață de 10,2 miliarde de dolari pe 9 martie.

  1. USD Coin

Această monedă digitală, care a fost lansată în septembrie 2018, este administrată de un consorțiu numit CENTRE, lansat de compania peer-to-peer Circle și de platforma de schimb de criptomonede Coinbase. Scopul lor, potrivit site-ului lor web, este de a „oferi stabilitate cripto”. Se tranzacționa la 1 dolar cu o capitalizare de piață de 9,12 miliarde de dolari pe 9 martie.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer acoperit de nori
11.5 ° C
12.3 °
11 °
88 %
4.1kmh
100 %
sâm
22 °
Dum
25 °
lun
22 °
mar
22 °
mie
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii