20 de ani de Wikipedia

20 de ani de Wikipedia

Wikipedia, celebra enciclopedie online gratuită, considerată unul dintre ultimii “dinozauri” din epoca internetului liber şi participativ, tocmai a împlinit 20 de ani de la lansare.

Wikipedia reprezintă “un mic miracol” în era triumfului repurtat de GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple şi Microsoft) şi a internetului pro-profit, după cum afirmă istoricul Remi Mathis, fostul preşedinte al asociaţiei Wikimedia France, menționat de către AFP.

Lansată pe 15 ianuarie 2001 de americanul Jimmy Wales în scopuri non-profit, Wikipedia are ambiţia de a reuni pe aceeaşi platformă online cunoştinţele acumulate la nivel planetar graţie unor milioane de contributori benevoli. Succesul ei a fost unul imediat. Prima versiune a fost un site creat în limba engleză, au urmat ediţiile Wikipedia în germană şi suedeză, apărute în martie 2001, apoi, la scurt timp după aceea, au fost lansate versiuni în alte 10 limbi – inclusiv în franceză, italiană, chineză, rusă şi catalană, conform Agerpres.

Pentru viitor, Jimmy Wales speră că Wikipedia va avea succes şi în ţările în curs de dezvoltare. “Este cu adevărat important ca următorul miliard de persoane care sosesc pe internet să îşi dorească să contribuie (la dezvoltarea platformei, n.r.)”, a declarat el. Fondatorul Wikipedia, contactat de AFP, spune că visează la “o instituţie care să dureze la fel de mult ca Universitatea Oxford”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
34.5 ° C
36 °
32.8 °
32 %
3.1kmh
0 %
lun
34 °
mar
33 °
mie
35 °
joi
38 °
vin
34 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii