Avem o zi care chiar are logică!

Avem o zi care chiar are logică!

În fiecare an, la 14 ianuarie, începând din 2019, se sărbătoreşte Ziua mondială a logicii, zi proclamată de către UNESCO, în asociere cu Consiliul Internaţional pentru Filosofie şi Ştiinţe Umane. Prin urmare astăzi avem o zi care chiar are logică!

Ziua mondială a logicii a fost celebrată pentru prima dată la 14 ianuarie 2019, cu aportul universităţilor, institutelor de cercetare, fundaţiilor şi asociaţilor active. Domeniile instituțiilor menționate acoperă matematica, filosofia, ştiinţa calculatoarelor, ingineria, ştiinţele economice şi cognitive. Data aleasă pentru a sărbători această zi, respectiv 14 ianuarie, corespunde cu data morii lui Kurt Gödel și cu data naşterii lui Alfred Tarski, doi dintre cei mai proeminenţi logicieni ai secolului al XX-lea.

Logica, privită ca investigaţie pe principiile raţionamentului, a fost studiată de multe civilizaţii de-a lungul istoriei şi, încă de la primele sale formulări, a jucat un rol important în dezvoltarea filosofiei şi a ştiinţelor. În diferite culturi, definiţia umanităţii este asociată cu concepte precum conştiinţa, cunoaşterea şi raţiunea. Potrivit clasicei definiţii occidentale, oamenii sunt definiţi drept „animale logice” sau „raţionale”.

În ciuda relevanţei sale incontestabile în dezvoltarea cunoştinţelor, ştiinţelor şi tehnologiilor, există puţină conştientizare publică cu privire la importanţa logicii. Tocmai de aceea o sărbătorire anuală dinamică şi globală a Zilei mondiale a logicii are ca scop încurajarea cooperării internaţionale și o mai bună înţelegere a implicaţiilor logicii în ştiinţă, tehnologie şi inovaţie.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.2 ° C
20.6 °
18.9 °
79 %
3.1kmh
0 %
sâm
35 °
Dum
37 °
lun
35 °
mar
31 °
mie
29 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii