Bugetul UE pe 2024 a fost adoptat

Bugetul UE pe 2024 a fost adoptat

Acordul privind bugetul Uniunii Europene pentru anul 2024 a fost adoptat miercuri, de plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg,cu 519 voturi pentru, 79 împotrivă şi 30 abţineri, informează un comunicat al eurodeputatului PNL Siegfried Mureşan, care a fost negociator-şef pentru buget de anul viitor al legislativului comunitar, potrivit Agerpres.

Bugetul UE pe 2024, în forma negociată de Siegfried Mureşan cu Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană, prevede o suplimentare de 807 milioane de euro a alocărilor în domeniile şi programele care au nevoie de mai multă finanţare, precum cercetarea, Programul de studii „Erasmus+”, sprijinirea tinerilor fermieri şi Vecinătatea estică şi sudică, inclusiv Republica Moldova.

În plus, acordul final elimină tăierile bugetare în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro propuse iniţial de Consiliul Uniunii Europene la începutul negocierilor, potrivit sursei citate.

„Încheiem astăzi (miercuri – n.r.), în mod oficial, procedura bugetară la care am lucrat în ultimele 6 luni. Sunt bucuros că am obţinut tot ceea ce am promis la începutul negocierilor. Am obţinut, în primul rând, un acord pe buget în timpul util, până la finalul anului, astfel încât legea bugetului să intre în vigoare din prima zi a anului viitor şi să oferim predictibilitate tuturor beneficiarilor de fonduri europene din România şi din Uniunea Europeană”, a declarat Siegfried Mureşan.

În al doilea rând, a afirmat eurodeputatul PNL care este vicepreşedinte al grupului Partidului Popular European din PE, a fost obţinut „un buget care cuprinde creşteri de fonduri pentru domeniile şi priorităţile unde oamenii aşteaptă ca Uniunea Europeană să ia măsuri”.

De asemenea, a apreciat el, bugetul pe 2024 ţine cont de evenimentele de la graniţele UE şi creşte alocările pentru Vecinătatea sudică şi estică, inclusiv Republica Moldova.

Bugetul Uniunii Europene urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
8.5 ° C
12.1 °
3 °
66 %
1kmh
0 %
sâm
18 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
13 °
mie
9 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii