Care este țara cu cel mai puternic pașaport din lume. Pe ce loc se află România

Care este țara cu cel mai puternic pașaport din lume. Pe ce loc se află România

Henley Passport Index clasează în fiecare an paşapoartele din lumea întreagă în funcţie de câte ţări pot fi vizitate cu el fără viză. În 2021, paşaportul japonez se clasează, pentru al 4-lea an consecutiv, pe primul loc.

Franţa pierde două locuri şi se regăseşte pe poziţia a 6-a în timp ce România este pe un onorabil loc 17 mondial. Clasamentul nu ţine seama de restricţiile excepţionale impuse din cauza pandemiei de Covid-19.

Henley&Partners, societatea de consultanţă care realizează anual clasamentul celor mai „puternice” paşapoarte din lume de 16 ani de zile, îşi bazează topul pe datele furnizate de Asociaţia transportului aerian internaţional (IATA), cea care ţine la zi cererile de vize din lumea întreagă.

Potrivit acestor informaţii, pentru al 4-lea an consecutiv, Japonia se clasează pe locul întâi. Cu un paşaport nipon poţi vizita fără viză 191 de state din lume, potrivit RFI. Locul 2 mondial este ocupat de Singapore cu 190 de «porţi» deschise iar pe locul 3, ex-aequo, regăsim Coreea de sud şi Germania cu 189 de posibilităţi de călătorie fără viză. Franţa este pe locul 6 mondial, alături de Irlanda, Olanda, Portugalia şi Suedia. Paşapoartele acestor ţări permit voiaje fără viză în 186 de state diferite. Americanii urmează imediat după, pe locul 7. În fine, pe locul 17 mondial regăsim paşaportul românesc care deschide porţile la 172 de ţări în timp ce un paşaport din Republica Moldova dă dreptul la călătorie fără viză în 120 de state, ceea ce pune ţara pe locul 47 mondial. Codaşul clasamentului Henley este Afganistanul. Cu un paşaport afgan poţi merge fără viză doar în 26 de ţări.

În analiza lor, specialiștii Henley notează că „în cei 16 ani de istorie ai indicelui, primele locuri erau ocupate în mod tradiţional de ţări din UE, Regatul Unit sau SUA. Actuala poziţie de forţă a regiunii Asia-Pacific se va menţine întrucât se numără printre primele ţări din lume care încep să-şi revină din pandemie”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.7 ° C
21.1 °
20 °
56 %
2.1kmh
0 %
sâm
20 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
22 °
mie
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii