Ce scrie o parte a presei internaționale despre alegerile din România 

Ce scrie o parte a presei internaționale despre alegerile din România 

Presa internațională a relatat pe larg despre alegerile din România și a comentat, la unison, rata record a absenteismului pe fondul pandemiei de COVID-19 și impactul pe care l-a avut coronavirusul în rezultatul final al alegerilor.

Jurnaliștii de la Reuters comentează că victoria PSD a venit pe fondul nemulțumirilor generate de restricțiile luate în pandemia coronavirusului și problemelor financiare generate de măsurile guvernului liberal, comenteză jurnaliștii de la Reuters.

AFP: „Un absenteism record pentru alegerile legislative”

Agenția France-Presse notează că PSD a creat surpriza alegerilor parlamentare de duminică prin clasarea pe primul loc, însă că liberalii aflați la putere sunt încă favoriți pentru a forma viitorul guvern.

AFP notează și rata mare a absenteismului, remarcând că „,mai mult de 18 milioane de alegători erau așteptați să voteze însă rezultatul efectului combinat al recrudescenței Covid-19 și al oboselii alegătorilor, doar unul din trei români a votat, un absenteism record pentru alegerile legislative”.

ABC: Pandemia îi pedepsește pe conservatori la alegerile din România

Cotidianul ABC, al doilea cel mai citit ziar din Spania, notează că „ Partidul Național Liberal (PNL) de guvernământ, de centru-dreapta și pro-european, a asistat la o cădere severă în această duminică la alegerile organizate în România”.

Jurnaliștii spanioli scriu că înfrângerea liberalilor se datorează uzurii cauzate de gestionarea pandemiei și de condițiile în care s-a desfășurat campania electorală și votul din cauza crizei sanitare.
Aceștia amintesc că în luna ianuarie, înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, sondajele cotau PNL cu 45% din intenția de vot, dar că „avantajul foarte confortabil s-a dizolvat în perioada pandemiei, luni în care România s-a scufundat într-o criză economică severă”.

Corriere di Como: Centru-dreapta spre o renominalizare pentru a forma guvernul

Publicația italiană notează că premierul în exercițiu Ludovic Orban și centru-dreapta din România au șanse mari să rămână la guvernare după alegerile parlamentare de dumincă.

Aceștia notează și că alianța USR-Plus, „o formațiune moderată orientată spre centru-dreapta” a devenit „ a treia forță politică din țară”, obținând între 15% și 16% din voturi și că „toți observatorii cred că liberalii de la PNL vor încheia o alianță cu USR-Plus”.

BBC: Opoziția din România își asigură un avans îngust după alegeri

Jurnaliștii de la BBC notează că social-democrații s-au situat în fața partidului de guvernământ la alegerile de duminică, notând și recordul de prezența scăzută la vot de doar 33%.

„România este una dintre cele mai sărace țări din UE și milioane din cetățenii săi s-au mutat în străinătate în ultimii ani în căutarea unei vieți mai bune – în special în țări membre din vestul UE”, scrie BBC. Societatea de radiodifuziune britanică notează și că liberalii susțin o integrare strânsă în UE în timp ce social-democrații „sunt mai naționaliști și populiști”, amintind de UDMR ca un potențial aliat pentru PNL în formarea guvernului.

Bloomberg: „Social-democrații s-au dovedit cei mai eficienți” 

Jurnaliștii economici de la Bloomberg citează declarația premierului Ludovic Orban în care acesta se declara încrezător în „capacitatea partidului de a construi o majoritate împreună cu celelalte forțe democratice și pro-europene din România”.

Bloomberg notează că „social-democrații s-au dovedit cei mai eficienți în a-și mobiliza electoratul” pe fondul celei mai mici prezențe la vot de după căderea comunismului, scriind că rezultatul a fost „neașteptat de slab pentru Orban” și remarcând ascensiunea AUR, „un nou grup anti-UE care a obținut un procent surprinzător de ridicat de 9%”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie de intensitate mică
15 ° C
16.1 °
13.8 °
88 %
5.1kmh
75 %
mie
14 °
joi
10 °
vin
14 °
sâm
16 °
Dum
17 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii