Celebrul radiotelescop Arecibo s-a prăbușit

Celebrul radiotelescop Arecibo s-a prăbușit

Radiotelescopul Arecibo din insula americană Puerto Rico s-a prăbușit după aproape 60 de ani de funcționare. Celebrul radiotelescop, care era folosit de astronomii din întreaga lume, a permis descoperirea primelor planete care orbitează o altă stea decât Soarele.

Cele două cabluri care susțineau instrumentele telescopice de 900 de tone, s-au rupt în 10 august și 6 noiembrie, dintr-o cauză necunoscută. Cablurile care au căzut au străpuns antena parabolică.

La acel moment telescopul a fost considerat mult prea instabil și nereparabil. Instituția a hotărât că demolarea structurii ar fi cea mai bună decizie. Astfel, accesul a fost interzis de atunci de teama unei prăbușiri bruște, lucru care s-a întâmplat în cele din urmă. „Platforma s-a prăbușit într-un mod neplanificat”, a declarat pentru AFP Rob Margetta, purtătorul de cuvânt al American National Science Foundation.

Până în 2016 acest radiotelescop a fost cel mai mare telescop simplu construit vreodată. El colecta date radioastronomice, de aeronomie terestră și date radar planetare pentru oamenii de știință din lumea întreagă. Utilizarea telescopului se facea după supunerea de propuneri unui comitet independent.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie de intensitate mică
15 ° C
16.1 °
13.8 °
88 %
5.1kmh
75 %
mie
14 °
joi
10 °
vin
14 °
sâm
16 °
Dum
17 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii