Decizie controverstată în Statele Unite: Persoanele vizate de ordine de restricţie pentru violenţă domestică pot deţine arme

Decizie controverstată în Statele Unite: Persoanele vizate de ordine de restricţie pentru violenţă domestică pot deţine arme

Legea federală care incriminează deţinerea de arme de foc de către persoane aflate sub incidenţa unui ordin de restricţie pentru violenţă în familie a fost declarată neconstituțională de Curtea de Apel din New Orleans, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Este o decizie care a luat prin surprindere administrația Biden, care internționează să o conteste, după cum a anunțat deja procurorul general Merrick Garland, care a spus explicit că nu e de acord cu decizia judecătorilor.

Aceasta este cea mai nouă victorie pentru susţinătorii dreptului la arme de foc din SUA, după ce, anul trecut, în iunie, o altă decizie a Curţii Supreme a extins dreptul americanilor de a purta arme de foc în afara casei.

Hotărârea din iunie a anunţat un nou test pentru evaluarea legislaţiei privind armele de foc, subliniind că restricţiile impuse trebuie să „respecte tradiţia istorică a acestei naţiuni în privinţa regimului armelor de foc” şi nu doar să urmeze interesele guvernamentale.

Joi, judecătorul Cory Wilson – numit de Donald Trump – a notat că interzicerea dreptului la arme al persoanelor vizate de ordine de restricţie pentru violenţă în familie „întruchipează un obiectiv politic binevenit, menit să-i protejeze pe cei vulnerabili din societatea noastră”. El a adăugat însă că decizia Curţii supreme din iunie face irelevant acest considerent şi că, din perspectivă istorică, o astfel de interdicţie „nu ar fi fost niciodată acceptată de strămoşii noştri”.

Curtea de Apel a respins astfel asumarea vinovăţiei şi sentinţa de şase ani de închisoare pronunţate împotriva unui bărbat din Texas, Zackey Rahimi, care a recunoscut că deţine arme de foc în locuinţa sa şi fusese acuzat de procurori că a luat parte la cinci incidente armate, în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021. Rahimi era vizat de un ordin de restricţie din februarie 2020, după ce şi-ar fi agresat o fostă prietenă.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
27.1 ° C
28 °
25.1 °
40 %
1.5kmh
0 %
sâm
27 °
Dum
31 °
lun
33 °
mar
33 °
mie
36 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii