Digitalizare absolută! În Estonia se va putea vota de anul viitor cu o aplicaţie pe telefon

Digitalizare absolută! În Estonia se va putea vota de anul viitor cu o aplicaţie pe telefon

Alegerile din Estonia, de anul viitor, vor marca o nouă etapă a erei digitalizării, în care țara baltică a păsit de mult. Alegătorii vor putea vota cu ajutorul unei aplicaţii pe telefoanele mobile, informează dpa, preluată de Agerpres.

Guvernul de la Tallinn a adoptat un proiect de lege în acest sens, care urmează să fie dezbătut în parlament.

Ministrul economiei şi tehnologiei informaţiei, Tiit Riisalo şi-a exprimat speranţa că noua modalitate de votare va fi disponibilă pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024. El a afirmat că sunt în curs de realizare aplicaţii speciale pentru sistemele de operare uzuale care urmează să fie stabilite de Comisia Electorală.

„Astfel se va asigura neutralitatea tehnologică. Asta înseamnă că vor fi utilizate doar tehnologiile larg disponibile şi totodată sigure”, a declarat oficialul. El a susţinut că votul cu telefonul mobil va fi la fel de sigur ca şi votul electronic sau cel tradiţional cu buletine tipărite.

În 2005, Estonia a fost prima ţară europeană care a introdus votarea online, sistem care a rămas în uz de atunci. La alegerile parlamentare din martie, mai mult de jumătate din voturi au fost exprimate digital.

Pe plan internaţional, procedura este controversată în multe ţări din cauza incertitudinilor privind fiabilitatea.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
8.5 ° C
12.1 °
3 °
66 %
1kmh
0 %
sâm
18 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
13 °
mie
9 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii