Mulți jurnaliști ajung în închisoare din cauza investigațiilor privind coronavirusul

Mulți jurnaliști ajung în închisoare din cauza investigațiilor privind coronavirusul

Reporteri Fără Frontiere” anunță bilanțul: în acest moment, la nivel mondial, 387 de lucrători din mass-media se află în spatele gratiilor. Situația s-a agravat și din cauza SARS COV-2.

„Numărul foarte mare de jurnaliști aflați la închisoare în lumea întreagă evidențiază cât se poate de clar pericolele actuale la adresa libertății presei”, spune președinta filialei germane a „Reporteri Fără Frontiere” (RFF), Katja Gloger.
Reputatul jurnalist de investigație Hopewell Chin’ono din Zimbabwe a cercetat mai multe acuzații aduse guvernului din țara sa cu privire la cumpărarea la suprapreț a unor medicamente pentru noul coronavirus.

El a fost luat pe sus brutal din casă și aruncat în temniță. A petrecut acolo o lună și jumătate, iar eliberarea sa pe cauțiune a fost tot mereu respinsă.

Cei mai mulți jurnaliști închiși se află în China

Aceste cazuri din Africa ar confirma un trend global, crede RFF. Chiar dacă Africa a fost afectată mai târziu de urmările pandemiei decât Asia și Europa: „Vedem că și acolo atacurile asupra libertății presei au sporit odată cu extinderea epidemiei de coronavirus”, spune Ahrens-Urbane.

În timp ce epidemia a avansat rapid, între 15 martie și 15 mai au fost trimiși la închisoare de trei ori mai mulți jurnaliști decât în perioada similară a anului trecut. În total, până la finalul lui noiembrie au fost închiși 40 de jurnaliști „din cauza relatărilor privind pandemia”.

La o privire pe harta lumii, Egiptul este țara africană cu cei mai mulți jurnaliști întemnițați (30). Pe locul întâi la nivel mondial rămâne însă China (117).

Totalul de 387 la nivel mondial este doar cu doi mai scăzut decât în anul record 2019.

Tot mai des ajung în spatele gratiilor femei din cauza activității lor jurnalistice. Actual sunt 42 de jurnaliste în închisoare, cu 35% mai multe decât în 2019. În Belarus și Iran sunt câte patru jurnaliste închise.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.2 ° C
20.6 °
18.9 °
79 %
3.1kmh
0 %
sâm
35 °
Dum
37 °
lun
35 °
mar
31 °
mie
29 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii