Donald Trump, primul președinte din istoria SUA pus sub acuzare de două ori în timpul mandatului

Donald Trump, primul președinte din istoria SUA pus sub acuzare de două ori în timpul mandatului

Donald Trump devine primul președinte din istoria SUA care este pus sub acuzare de două ori în timpul mandatului. Camera Reprezentanților a decis, pentru a doua oară, declanșarea acestei proceduri împotriva președintelui în exercițiu Donald Trump.
El este acuzat de incitare la insurecție în timpul asaltului asupra Capitoliului, din 6 ianuarie, când o mulțime violentă a pătruns în sediul Congresului american, care se pregătea să valideze victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale.

Majoritatea necesară pentru ca președintele să fie pus sub acuzare a fost atinsă. 232 de voturi au fost date pentru punerea președintelui sub acuzare. Au votat inclusiv 10 congresmeni republicani. Împotrivă au votat 197 de congresmeni, iar 5 s-au abținut. Dintre cei care nu au votat, patru au fost republicani. Votul bipartizan de acum pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump este cu atât mai semnificativ cu cât la prima procedură de impeachment a lui Donald Trump, anul trecut, nu a existat nicio dezertare din tabăra republicană.
Acum, mingea este în terenul Senatului, unde republicanii au o majoritate strânsă. Liderul senatorilor republicani a lăsat deschisă posibilitatea unui vot de condamnare, însă asta se va întâmpla după ce Donald Trump va pleca de la Casa Albă, lucru care se va petrece miercurea viitoare, pe 20 ianuarie.
La aproape patru ore de la votul istoric din Camera Reprezentanților, președintele ales Joe Biden a transmis un comunicat. Aceasta și-a exprimat speranța că procesul împotriva lui Donald Trump, care se va muta acum în Senat, nu va întârzia calendarul audierilor pentru membrii administrației sale și nici eforturile de combatere a pandemiei.

Donald Trump a transmis un mesaj video

De cealaltă parte, președintele  în care blamează atacul asupra Capitoliului de săptămâna trecută, dar nu își asumă nicio responsabilitate pentru aceasta și nu pomenește nimic despre cea de-a doua sa punere sub acuzare în Congres. În condițile în care urmează să fie judecat de Senat tocmai pentru rolul său în violențele de la Capitoliu, Donald Trump face apel la calm și spune că cei care au devastat sediul Congresului săptămâna trecută nu sunt adevărații săi suporteri.
„Violența în masă contrazice orice credință a mea și tot ceea ce reprezintă mișcarea noastră. Niciunul dintre adevăraţii mei susținători nu ar putea fi de acord cu violenţa politică. Niciunul dintre susținătorii mei adevărați n-ar putea să trateze cu lipsă de respect ordinea publică și mărețul nostru drapel. Niciunul dintre susținătorii mei adevărați n-ar putea amenința vreodată sau n-ar putea să-și hărțuiască vreodată semenii. Dacă faceți oricare dintre aceste lucruri, nu sprijiniți mișcarea noastră, ci o atacați. Vă atacați propria țară. Nu putem tolera asta”, a spus Donald Trump.

Donald Trump intră în istorie chiar pe final de mandat pentru că devine primul președinte american care este pus sub acuzare de două ori în Camera Reprezentanților, în spețe total diferite.
Acesta a mai fost pus sub acuzare, la începutul anului trecut, pentru obstrucționarea Congresului și abuz de putere, dar a fost achitat de Senatul dominat de republicani. Anul trecut, Donald Trump a fost acuzat că a încercat să-l șantajeze pe președintele Ucrainei pentru a obține informații compromițătoare despre Joe Biden, contracandidatul său democrat în cursa pentru alegerile prezidențiale.
Donald Trump este al treilea președinte american care trece printr-o astfel de procedură ce poate duce la destituire, dar este singurul căruia i se întâmplă de două ori în același mandat.


În 1868, democratul Andrew Johnson a fost inculpat, în urma destiturii unuia dintre miniştrii săi. În 1998 a fost rândul lui Bill Clinton să fie inculpat, pentru sperjur, după ce a minţit cu privire la o legătură cu Monica Lewinsky, o stagiară de la Casa Albă. Amândoi au fost achitați în Senat.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.1 ° C
11.6 °
10 °
86 %
2.6kmh
0 %
sâm
22 °
Dum
25 °
lun
22 °
mar
22 °
mie
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii