Franța. Senatul a decis ca dreptul la avort să fie înscris în Constituţie

Franța. Senatul a decis ca dreptul la avort să fie înscris în Constituţie

Decizie istorică în Franța: Senatul a adoptat miercuri un proiect de lege constituţională al Guvernului, deschizând calea unei adoptări definitive de către cele două Camere ale Parlamentului francez, care se vor reuni în Congres, luni, la Versailles, fiind convocată de președintele Emmanuel Macron, scrie Le Figaro.

Proeiectul a fost aprobat în Senat cu 267 de voturi pentru și 50 împotrivă, în aceeaşi formă adoptată de către Adunarea Naţională. Textul a fost adoptat cu voturile întregii stângi şi a unei părţi a dreptei şi centrului.

Preşedintele Macron i-a convocat imediat, pe 4 martie, pe parlamentarii din cele două Camere într-un Congres la Versailles. Aleşii urmează să se pronunţe din nou asupra textului, care este necesar să fie adoptat cu o majoritate de trei cincimi în vederea unei înscrieri în Constituţie.

Practic, votul decisive îi aparține Congresului.

Guvernul nu părea să obţină o victorie, în urmă cu doar câteva zile, din cauza unei opoziţii puternice a senatorilor de dreapta faţă de formularea dispoziţiei.

Textul vizează să modifice Articolul 34 al Constituţiei franceze, prin adăugarea prevederii potrivit căreia ”legea determină condiţiile în care se exercitrează libertatea garantată a femeii de a recurge la o întrerupere voită a sarcinii (IVG)”.

Această formulare nu convenea unei părţi a senatorilor din Partidul Les Republicains (dreapta), care se tem că cuvântul ”garantată” poate crea un ”drept opozabil avortului”.

”Guvernul nu intenţionează să creeze un drept absolut, fără limită, opozabil. Guvermul vrea să evite ca o viitoare majoritate să pună în dificultate libertatea femeilor de a dispune de corpul lor”, a explicat însă ministrul justiției.

Proiectul de lege a fost adoptat cu o majoritate largă în Adunarea Naţională, în ianuarie, de 493 de voturi la 30, iar o mare parte a Partidului Rassemblement national (extremă dreapta) a votat ”pentru”.

Cele două camere nu se pronunţă pentu prima oară cu privire la avort. În 2023, un proiect de lege a lui Mathilde Panot de la Partidul La France Insoumise a fost larg adoptată de către deputaţi, iar textul a fost modificat în Senat.

Emmanuel Macron a decis atunci să reia iniţiativa, un proiect care este aproape de a-şi atinge scopul.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
10 ° C
10.1 °
9.9 °
81 %
4.6kmh
20 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
13 °
mie
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii