Franța sub asediu/VIDEO

Franța sub asediu/VIDEO

Francezii revoltaţi s-au adunat din nou în marile oraşe pentru a protesta împotriva legii siguranţei, cea care interzice difuzarea de materiale video cu diferite intervenţii în forţă ale poliţiştilor sau ale jandarmilor.

Printe manifestanți s-au infiltrat și anarhiști, care au forțat cordoanele forțelor de ordine. Protestatarii consideră respectiva lege un atac la libertatea presei și libertatea de expresie.

Au fost proteste și în alte orașe din Franța, nu doar în capitală. Protestatarii cer renunțarea la prevederea care interzice difuzarea și distribuirea imaginilor care pot constitui dovezi ale abuzurilor poliției în timpul intervențiilor. Statul francez a venit cu această lege după ce mai mulți polițiști au fost inculpați, în urma unor imagini cu modul în care au lovit neprovocați un cetățean pașnic.

Ce pedepse prevede legea incriminată

Problema acestor proteste sunt însă grupurile de anarhiști care profită de manifestații de amploare, pentru a provoca și ataca forțele de ordine, cum se întâmplă și acum.

Cei care sprijină legea spun că ofițerii de poliție și familiile lor au nevoie de protecția în fața hărțuirii, atât online cât și fizic în momentul în care sunt la datorie.Gurile rele susţin că legea ar încălca libertatea jurnaliștilor de a relata și îngreunează tragerea la răspundere a poliției pentru abuzuri precum folosirea exesivă de forță – îngrijorare în creștere.

Articolul controversat pedepseşte cu un an de închisoare şi o amendă de 45.000 euro difuzarea ”imaginii feţei sau a oricărui alt element de identificare” al forţelor de ordine în timpul intervenţiei lor atunci când ea aduce ”atingere” integrităţii lor ”fizice sau psihice”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.6 ° C
13.3 °
10 °
71 %
8.8kmh
0 %
vin
14 °
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
16 °
mar
13 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii