În linie dreaptă pentru șefia NATO. Jens Stoltenberg îl susține pe premierul olandez Mark Rutte

În linie dreaptă pentru șefia NATO. Jens Stoltenberg îl susține pe premierul olandez Mark Rutte

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a declarat sprijinul fără echivoc faţă de candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru șefia Alianței.

Chiar dacă Ungaria şi Slovacia şi-au ridicat, de-a lungul vremii, obiecţiile faţă de Rutte, liderii celor două state par să se fi răzgânddit, astfel încât Alianţa este foarte aproape de a lua o decizie asupra viitorului secretar general, a apreciat  Stoltenberg, scrie Agerpres.

„Este un candidat foarte puternic. Are multă experienţă ca prim-ministru. Este un prieten apropiat şi un coleg”, a spus Stoltenberg despre Rutte la Washington, unde luni s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden şi marţi cu secretarul de stat Antony Blinken.

De altfel, noul preşedinte slovac Peter Pellegrini a anunţat că Slovacia va susţine candidatura lui Rutte, dar i-a cerut acestuia în schimb sprijin pentru asigurarea apărării antiaeriene a Slovaciei, ţară ce a rămas complet fără protecţia spaţiului său aerian după ce guvernul care a precedat actualului executiv condus de Robert Fico a donat Ucrainei singurul sistem antiaerian S-300 de care dispunea.

Subliniind că Slovacia şi-ar fi dorit un secretar general al NATO mai apropiat „geografic” de Europa Centrală şi de Est, precum preşedintele român Klaus Iohannis, care de asemenea candidează, preşedintele slovac a mai precizat că i-a cerut lui Rutte să aibă în vedere principiul geografic în ocuparea posturilor la nivelurile inferioare celui de secretar general al NATO.

De asemenea, și premierul ungar Viktor Orban a anunţat că nu mai are obiecţii faţă de candidatura lui Rutte, după ce acesta l-a asigurat că Ungaria nu va fi obligată să participe la activităţile Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina, conform înţelegerii deja stabilite săptămâna trecută cu Stoltenberg, cu care Orban a convenit că fonduri ale Ungariei nu vor fi folosite pentru operaţiunile şi acţiunile NATO în Ucraina.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
22.8 ° C
24.1 °
22.8 °
88 %
2.6kmh
0 %
mie
35 °
joi
33 °
vin
31 °
sâm
33 °
Dum
35 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii