Incertitudine. Miniştrii de externe din UE s-au ferit să promită că livrează sisteme Patriot către Ucraina

Incertitudine. Miniştrii de externe din UE s-au ferit să promită că livrează sisteme Patriot către Ucraina

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană, reuniţi la Luxemburg, au anunțat că analizează de urgenţă cum să ofere mai multe sisteme de apărare aeriană Ucrainei, dar nu au făcut promisiuni concrete în legătură cu sistemele Patriot, pe care Kievul şi le doreşte cel mai mult, relatează Reuters, preluat de news.ro.

Mai multe ţări, inclusiv România, au în dotare această armă dorită de Kiev. Germania a fost singura ţară din UE care a promis o baterie suplimentară. Alte ţări europene, printre care Grecia, Olanda, Polonia, Spania şi Suedia, au, de asemenea, sisteme Patriot.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, şi-a exprimat frustrarea faţă de lipsa unor promisiuni suplimentare, afirmând că încearcă să „facă pe toată lumea să înţeleagă şi să conştientizeze” necesitatea de a face mai mult pentru a ajuta Kievul.

„Nu am sisteme Patriot la Bruxelles, sistemele Patriot sunt în ţările membre. Şi depinde de ele să ia deciziile”, a declarat Borrell după reuniune.

În condiţiile în care Rusia şi-a intensificat atacurile aeriene asupra infrastructurii energetice şi a oraşelor din Ucraina, guvernele UE sunt sub presiunea de a furniza mai multe sisteme de protecţie Kievului.

Miniştrii UE au declarat că votul de sâmbătă al Camerei Reprezentanţilor din SUA de a aproba un pachet de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina nu ar trebui să ducă la o oarecare indiferență din partea lor.

Dar ţările care au în dotare sistemele Patriot fabricate în SUA – pe care Ucraina le foloseşte deja şi pe care le apreciază foarte mult pentru capacitatea lor de a doborî rachete balistice cu deplasare rapidă – au evitat luni să-şi ia vreun angajament.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că Ucraina are nevoie de cel puţin şapte sisteme Patriot sau alte sisteme de apărare aeriană de înaltă performanţă pentru a contracara atacurile aeriene ruseşti.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13.5 ° C
14.4 °
12 °
73 %
4.1kmh
0 %
mie
25 °
joi
24 °
vin
27 °
sâm
24 °
Dum
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii