Iranul a lansat sâmbătă noaptea un atac major „fără precedent” asupra Israelului

Iranul a lansat sâmbătă noaptea un atac major „fără precedent” asupra Israelului

Iranul a lansat sâmbătă noaptea un atac major „fără precedent” asupra Israelului, cu peste 300 sute de drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Este pentru prima oară când Iranul atacă direct Israelul.

Armata israeliană și SUA spun că aproape toate proiectilele care au vizat Israelul au fost doborâte. Cele mai multe rachete dintre cele 300 lansate de Iran au fost interceptate în afara granițelor Israelului, spune purtătorul de cuvânt al IDF. SUA, Marea Britanie și Iordania au doborât drone iraniene lansate spre Israel. Cabinetul de război al Israelului a informat că va exista un răspuns la atacul Iranului în 24 de ore. SUA au anunțat că nu se vor implica și nu vor sprijini nicio ofensivă împotriva Iranului.

Iranul a avertizat Israelul cu privire la un atac mai dur dacă statul evreu va riposta împotriva atacului cu drone și rachete al Teheranului. Israelul și vecinii săi și-au închis spațiul aerian pe timpul nopții.

Charles Michel, președintele Consiliului European, s-a întâlnit cu liderii G7 în urma atacurilor Iranului asupra Israelului din cursul nopții.

Împreună cu liderii #G7, am condamnat în unanimitate atacul fără precedent al Iranului împotriva Israelului. Toate părțile trebuie să dea dovadă de reținere. Vom continua toate eforturile noastre pentru a lucra la dezescaladare. Încheierea crizei din Gaza cât mai curând posibil, în special printr-o încetare imediată a focului, va face diferența. Situația din Orientul Mijlociu, inclusiv Libanul, va fi discutată în cadrul Consiliului European de săptămâna viitoare” – a scris Michel pe rețeaua X.

ACTUALIZARE Israelul a declarat că are ocazia de a forma o alianță strategică după ce atacurile cu drone și rachete ale Iranului au fost respinse.

Avem oportunitatea de a stabili o alianță strategică împotriva acestei amenințări grave din partea Iranului, care amenință să monteze explozibili nucleari pe aceste rachete, ceea ce ar putea fi o amenințare extrem de gravă”, a declarat ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, citat de The Guardian, potrivit TVR.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România și-au exprimat îngrijorarea privind situația tensionată din Orientul Mijlociu.

„Suntem profund îngrijorați de situaţia de securitate din Orientul Mijlociu. România condamnă cu fermitate atacul Iranului asupra Israelului şi face apel la evitarea unei noi escaladări. Monitorizăm îndeaproape situaţia şi suntem în contact cu ambasadele României din regiune”, spune Luminiţa Odobescu, pe rețeaua X.

De asemenea, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a reiterat solidaritatea României cu Israelul, subliniind sprijinul pentru dreptul acestui stat de a-și proteja cetățenii.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer acoperit de nori
11.5 ° C
12.3 °
11 °
88 %
4.1kmh
100 %
sâm
22 °
Dum
25 °
lun
22 °
mar
22 °
mie
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii