Jocurile Olimpice de la Paris. Guvernul francez dă undă verde instalării unei platforme de taxiuri zburătoare electrice pe Sena

Jocurile Olimpice de la Paris. Guvernul francez dă undă verde instalării unei platforme de taxiuri zburătoare electrice pe Sena

Decizie revoluționară și foarte controversată la Paris, unde Guvernul francez a autorizat înfiinţarea unei platforme plutitoare care să permită decolarea şi aterizarea unor taxiuri zburătoare electrice în timpul Jocurilor Olimpice (JO), potrivit unei hotărâri publicate marţi în Jurnalul Oficial, relatează AFP.

Platforma, situată pe Sena, la nivelul Austerlitz, rezervată acestor mijloace, ”va putea să fie exploatată până la 31 decembrie 2024” de către grupul Aéroports de Paris (ADP), se arată în hotărârea Guvernului, a cărei undă verde era aşteptată de mai multe luni în acest dosar controversat.

”Ţinând cont de caracterul său experimental”, hotărârea limitează exploatarea acestei staţii de elicopter ”între orele locale 8.00 (9.00, ora României) şi 17.00 (18.00, ora României)”, iar numărul zborurilor la ”două pe oră pe timpul experimentării” până la sfârşitul anului.

ADP s-a asociat în acest proeict cu regiunea Paris şi întreprinderea germană Volocopter, care fabrică „Volocity”, o aeronavă cu două locuri – unul al pilotului -, echipată cu baterii care alimentează 18 rotoare dispuse în formă de coroană deasupra cockpitului.

Scopul este să se profite de vitrina JO pentru a se demonstra fezabilitatea acestui nou mod de transport, menit să lege diverse locuri de decolare şi aterizare,  „vertiporturi”.

Patru dintre aceste „vertiporturi” funcţionează deja, pe aeroporturile Paris-Charles-de-Gaulle şi Bourget, pe Issy-les-Moulineaux, în sud-vestul Parisului şi pe aerodromul Saint-Cyr-l’Ecole în apropiere de Versailles.

Lipsea autorizarea acestui al cincilea loc – o barjă care a fost deja instalată la Austerlitz, în estul capitalei franceze.

Însă, acest experiment este foarte criticat de numeroşi aleşi municipali de la Paris – atât din opoziţie, cât şi de la putere -, care denunţă un ”proiect absurd” şi o ”aberaţie ecologică”.

În septembrie, Autoritatea de Mediu aprecia studiul de impact ”incomplet” pe planul evaluării disconfortului sonor, consumului de energie şi emisiior de gaze cu efect de seră.

Promotorii acestor taxiuri zburătoare insistă asupra posibilităţii ca acestea să fie folosite ulterior – mulţumită unor versiuni mai mari – în transportul sanitar de urgenţă, fie de pacienţi, fie în misiunile medicale pentru transplanturi.

În lipsa certificării Agenţiei Europene de Securitate Aeiană (EASA) înaintea JO, aşteptată cel mai devreme în toamnă, susţinătorii proiectului sunt nevoiţi să se mulţumească cu zboruri – demonstrative gratuite – pe timpul JO (26 iulie-11 august).

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
22.8 ° C
24.1 °
22.8 °
88 %
2.6kmh
0 %
mie
35 °
joi
33 °
vin
31 °
sâm
33 °
Dum
35 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii