Există posibilitatea decretării Legii marțiale în SUA?

Există posibilitatea decretării Legii marțiale în SUA?

În cadrul unei întâlniri de la Casa Albă s-a discutat despre posibilitatea decretării legii marțiale de către președintele în funcție, Donald Trump. Folosită ultima dată în urmă cu aproape 80 de ani, aceasta ar putea mobiliza armata în vederea repetării alegerilor.

Potrivit The New York Times și CNN, președintele Statelor Unite, Donald Trump, ar fi luat în calcul decretarea legii marțiale pentru a anula alegerile pierdute pe data de 3 noiembrie în fața lui Joe Biden. Se pare că ideea instituirii acestei legi a fost evocată în timpul unei întâlniri tensioante la Casa Albă. La aceasta a participat și Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump, care a precizat într-un interivu că președintele în exercițiu are dreptul de a ordona desfășurarea armatei pentru repetarea alegerilor.

Se pare că în timpul întâlnirii de la Casa Albă președintele nu a dat de înțeles clar dacă sprijină sau nu această acțiune, dar mai mulți consilieri ar fi respins în mod categoric decretarea legii marțiale. Aceasta a fost decretată ultima dată în SUA în anul 1941, după atacul japonez de la Pearl Harbor. Alături de președinte, guvernatorii celor 50 de state au prerogativa de a institui legea, însă potrivit unui studiu al Centrului Brennan pentru Justiție din New York, ar fi nevoie și de aprobarea Congresului.

Donald Trump a apreciat aceste informații ca fiind false și a spus că sunt doar știri rău intenționate, criticând presa care îl atacă printr-o postare pe Twitter. La o lună și jumătate de la alegerile prezidențiale, Trump încă nu și-a recunoscut înfrângerea. Acesta a întreprins o serie de demersuri judiciare prin care a susținut faptul că scrutinul a fost fraudat masiv prin votul prin corespondență. Toate încercările sale au fost însă în zadar, iar pe data de 20 ianuarie, Joe Biden va prelua președinția Statelor Unite.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
9.5 ° C
10.5 °
8.9 °
74 %
6.3kmh
0 %
vin
11 °
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
17 °
mar
9 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii