Marea Britanie se desprinde de Europa

Marea Britanie se desprinde de Europa

La nici 50 de ani de la intrarea în Uniunea Europeană, Marea Britanie se retrage. Astăzi a fost semnat acordul comercial de către Comisia Europeană și Consiliul European, iar actul este încă discutat în parlamentul britanic.
Chiar și în lipsa acestui acord, Marea Britanie ar fi părăsit UE începând cu data de 1 ianuarie 2021, însă lipsa acordului ar fi însemnat pierderi financiare uriașe pentru britanici.
O nouă filă din istorie a fost scrisă pe data de 30 decembrie. După luni de negocieri dintre cele două entități politice, Marea Britanie și Uniunea Europeană și-au dat mâna în vederea despărțirii. În cursul dimineții, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michael au semnat acordul comercial. Acesta este documentul care stabilește relația economică și de cooperare pe care se va baza relația dintre cele două în viitor.

Vor fi cel mai bun vecin și aliat al UE

Actul oficial a fost apoi trimis cu un avion către Londra, pentru a fi semnat și de premierul britanic Boris Johnson. Un parlamentar al partidului laburist a precizat în ședință faptul că un acord imperfect este mai bun decât lipsa acordului, iar respingerea sa ar putea creea dezechilibre majore în economia britanică. În primele minute ale ședinței parlamentului, Boris Johnson a precizat cu încredere că vor fi cel mai bun vecin și aliat al UE. În cele din urmă acordul a fost ratificat.

Acordul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană conferă britanicilor control total asupra suveranității, însă companiile lor vor întâmpina bariere la nivel comercial pe piața Uniunii Europene după 31 decembrie. La masa negocierilor, însă, s-a ajuns la o înțelegere în ceea ce privește respectarea standardelor ecologice, sociale și din domeniul muncii.

Premierul britanic asigură faptul că cele mai multe produse comercializate între UE și Marea Britanie nu vor fi vizate de taxe vamale sau cote, însă există anumite reglementări care vor face mai costisitoare afacerile dintre cele două. Autovehiculele cu motoare pe benzină sau diesel, spre exemplu, vor trebui fabricate cu piese locale în poporție de cel puțin 55 la sută, iar la cele electrice procentul este de 60 la sută. În ceea ce privește originea produselor, producătorii britanici vor trebui să certifice originea exporturilor pentru a putea avea acces fără taxe în spațiul UE. Piesele din UE vor fi însă considerate în continuare conținut local.

Retragerea Marii Britanii va conduce către birocrație vamală

La capitolul servicii financiare, acordul nu a oferit prea multă claritate companiilor, întrucât nu a garantat accesul pe piața comunitară. Astfel, reglementările ce țin de echivalența domeniului financiar și monitorizarea activităților financiare vor fi stabilite până în luna martie.

Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană va conduce către birocrație vamală, însă acordul prevede standarde internaționale.
În ceea ce privește standardele egale, acesta a fost unul dintre cele mai dificile elemente în negocieri. Pentru a evita concurența neloială, cele două și-au dat mâna în susținerea standardelor ecologice, sociale, din domeniul muncii și ale transparenței fiscale.

Cooperarea dintre Lodra și Bruxelles va continua în ceea ce privește investigațiile pentru combaterea terorismului și a infracțiunilor grave și de asemenea, datele, amprentele și informațiile pasagerilor vor fi transmise.

Începând cu 1 ianuarie Marea Britanie nu va mai avea acees pe piața energetică europeană, iar calificările profesionale nu vor mai fi automat recunoscute între cele două entități statale.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
6.9 ° C
8.8 °
5 °
88 %
4.1kmh
20 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
16 °
mar
14 °
mie
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii