Ministrul Justiției din Republica Moldova: Crearea unui DNA va fi posibil doar după curăţarea sistemului

Crearea unei instituţii anticorupţie după modelul DNA din România va fi posibilă în Moldova doar după curăţarea sistemului, inclusiv prin evaluarea externă a judecătorilor şi procurilor. Declaraţia a fost făcută de ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, în emisiunea „În centrul atenţiei” de la Publika TV.

Oficialul a mai menţionat că un proiect de lege în acest sens este în proces de elaborare și că documentul va fi expediat în scurt timp Comisiei de la Veneția pentru expertizare.

„Această instituţie trebuie să aibă tot instrumentariu pentru a investiga de la primul semn al existenţei unei fapte corupţionale până la trimiterea dosarului în instanţă. Eu cred că aceasta instituţie trebuie să fie constituită după ce vom curăţi sistemul prin legea cu privire la evaluarea externă extraordinară a judecătorilor şi procurorilor”, a declarat Litvinenco.

Totodată, ministrul Justiţiei a anunţat că, cel târziu la începutul săptămânii viitoare, proiectul care prevede confiscarea averilor ilicite a funcţionarilor, precum şi o iniţiativă care presupune excluderea imunităţii parlamentare în cazul actelor de corupţie vor fi transmise spre avizare Curţii Constituţionale. Şi asta deoarece aceste două documente necesită modificarea Legii Supreme. Ulterior, ele urmează să fie examinate de Parlament, iar pentru aprobarea lor sunt necesare voturile a cel puţin 67 de deputaţi, notează deschide.md.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
20.5 ° C
21.1 °
20 °
40 %
3.1kmh
0 %
vin
22 °
sâm
25 °
Dum
28 °
lun
27 °
mar
21 °

Opinii