Modelul elvețian. Referendum: Elveţienii au votat în favoarea celei de-a 13-a pensii şi împotriva majorării vârstei de pensionare

Modelul elvețian. Referendum: Elveţienii au votat în favoarea celei de-a 13-a pensii şi împotriva majorării vârstei de pensionare

Elveţienii ar putea primi cea de-a 13-a pensie, în urma votului favorabil la un referendum național, scrie AFP. Mai mult, la aceeași consultare populară a fost respinsă, cu 74,7% din voturile participanţilor la scrutin, iniţiativa privind vârsta de pensionare de 66 de ani.

Elveția se confruntă cu problema populației îmbătrânite și, în același timp, cu o creștere a costului vieții.

Măsura privind cea de-a 13-a pensie a fost susţinută de Confederaţia sindicală elveţiană şi de partide de centru-stânga, dar are totuși nevoie de aprobarea majorităţii celor 26 de cantoane elveţiene pentru a putea fi adoptată, după cum subliniază Reuters. Propunerea fusese respinsă de guvern, de lobby-urile din mediul de afaceri şi parlament, care în prezent înclină spre dreapta, ca fiind ineficientă din punct de vedere financiar.

Cât privește iniţiativa pentru majorarea vârstei de pensionare la 66 de ani, aceasta a fost depusă de Tinerii Liberali-Radicali Elveţieni (PLR).

Votul privind pensiile contrastează cu referendumurile din ultimele decenii, în care Elveţia a respins cu fermitate propunerile care ar fi scurtat săptămâna de lucru sau ar fi acordat oamenilor mai multe concedii. Îngrijorările legate de costul vieţii sunt larg răspândite. Potrivit unui studiu publicat în noiembrie de Economist Intelligence Unit, Zurich, cea mai mare zonă metropolitană din Elveţia, împarte cu Singapore recordul de cel mai scump oraş din lume, potrivit Reuters.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
24.6 ° C
26.1 °
23.8 °
37 %
5.7kmh
0 %
mar
25 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
27 °
sâm
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii