NATO se extinde. Suedia devine oficial al 32-lea stat membru NATO

NATO se extinde. Suedia devine oficial al 32-lea stat membru NATO

După 200 de ani de neutralitate și la capătul a doi ani de negocieri, Suedia devine al 32-lea stat membru al Alianţei Nord-Atlantice. Premierul suedez Ulf Kristersson se află într-o vizită la Washington, unde şeful diplomaţiei americane Antony Blinken urmează să primească oficial documentele ratificării aderării la NATO a Suediei, relatează AFP, preluat de news.ro

Imediat după aceea, steagul albastru-galben suedez urmează să fie ridicat în faţa sediului NATO la Bruxelles.

Aderarea Suediei la NATO are loc după negocieri îndelungate cu unii membri ai Alianţei.

Rusia a ameninţat, săptămâna trecută, să ia ”contra-măsuri” față de aderarea Suediei la NATO, care vor depinde de ”condiţiile şi amploarea integrării Suediei în NATO”.

Aderarea Suediei, după cea a Finalandei, anul trecut, înseamnă că toate ţările de pe malul Mării Baltice – cu excepţia Rusiei – sunt de-acum membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Suedia şi Finlanda, în pofida faptului că erau apropiate militar de Statele Unite prin faptul că fac parte din Uniunea Europeană (UE), au preferat, istoric, să stea departe de Alianţă, formată în timpul Războiului Rece împotriva Uniunii Sovietice (URSS).

Suedia contribuie la forţe internaţionale de menţinere a păcii, însă nu a mai fost implicată în vreun război de la un conflict cu Norvegia în 1814.

Helsinki şi Stockholm şi-au anunţat în acelaţi timp candidatura la adearea la NATO, în 2022, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia. Finlanda a obţinut aderarea la Alianţă în aprilie, însă procesul de aderarea a Suediei a fost blocat de negocieri cu Turcia, care acuza această ţară nordică de îngăduinţă faţă de activişti kurzi refugiaţi pe teritoriul său, consideraţi terorişti de către Ankara.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
13 ° C
14.9 °
12 °
87 %
4kmh
40 %
Dum
22 °
lun
23 °
mar
23 °
mie
22 °
joi
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii