Noi probleme pentru Trump. O judecătoare din Illinois îl exclude de pe buletinele de vot la alegerile primare republicane din acest stat

Noi probleme pentru Trump. O judecătoare din Illinois îl exclude de pe buletinele de vot la alegerile primare republicane din acest stat

O judecătoare din Illinois a decis, miercuri, că Donald Trump nu este eligibil din cauza acţiunilor sale din timpul asaltului asupra Capitoliului şi a ordonat eliminarea buletinelor de vot pe numele său în alegerile primare republicane din acest stat, scrie AFP, preluat de news.ro.

O decizie similară a fost luată și în Maine şi Colorado, iar demersul vine în contextul în care Curtea Supremă, cu majoritate conservatoare, vârful sistemului judiciar american, urmează să stabilească dacă acţiunile lui Donald Trump din timpul asaltului asupra Capitoliului de la 6 ianuarie 2021 îl fac neeligibil.

Şansele ca judecătorii Curții Supreme să se pronunţe împotriva fostului preşedinte sunt reduse, magistrații dorind să evite cu orice preţ să suspiciunile de ingerinţă electorală.

Decizia de excludere a buletinelor de vot se bazează pe cel de-al 14-lea Amendament la Constituţie. Acesta exclude de la cele mai înalte funcţii publice pe oricine care s-a angajat în acte de „rebeliune” după ce a depus jurământul de a apăra Constituţia. Adoptat în 1868, amendamentul viza susţinătorii Confederaţiei Sudiste înfrânte în Războiul Civil American (1861-1865).

Dintre cele aproximativ treizeci de state în care au fost depuse recursuri pentru ineligibilitate împotriva lui Donald Trump, două au avut succes, în Colorado şi Maine. Cu toate acestea, mai multe state aşteaptă ca şi Curtea Supremă să se pronunţe definitiv.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
6.9 ° C
8.8 °
5 °
88 %
4.1kmh
20 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
16 °
mar
14 °
mie
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii