Nu e „coronavirus” sau „pandemie”: Cuvântul anului 2020

Nu e „coronavirus” sau „pandemie”: Cuvântul anului 2020

„Lockdown” a fost ales de Collins Dictionary cuvântul anului 2020, după ce a fost folosit foarte des în vorbirea curentă în ultimele zece luni, de când a izbucnit pandemia de coronavirus, relatează BBC. Cuvântul „lockdown” înglobează „experiența comună a miliarde de oameni”, potrivit lingvistilor și lexicografilor de la Collins.

Au fost înregistrate peste 250.000 de folosire a cuvântului „lockdown” în acest an, în comparație cu doar 4.000 anul trecut. Potrivit definiției din dicționar, „lockdown” reprezintă „impunerea unor restricții stricte, severre asupra călătoriilor, interacțiunii sociale și accesului în spațiile publice”.

Cuvântul „lockdown” a început să fie folosit odată cu măsurile luate de guvernele lumii pentru a opri răspândirea coronavirusului la începutul anului. „Cu multe ţări care intră într-o a doua izolare, nu este un cuvânt al anului pe care să îl sărbătorim, dar este, probabil, unul care reprezintă acest an pentru o mare parte din lume. Limbajul este reflexia lumii din jurul nostru, iar 2020 a fost dominat de pandemie. Izolarea a afectat modul în care lucrăm, studiem, facem cumpărături şi socializăm”, a explicat Helen Newstead, consultant la Collins.Alţi termeni legaţi de pandemie aflaţi pe lista celor de la Collins sunt și „șomaj tehnic” („furlough”), autoizolare („self-isolate”), distanțare socială („social distancing”), „lucrător cheie” („key worker”), dar și „coronavirus”. Pe „lista scurtă” a anului 2020 a dicționarului Collins sunt și termeni care nu au legătură cu pandemia, dar au cu evenimentele sociale și politice petrecute în toată lumea în acest an.

Printre acestea, abrevierea „BLM” (Black Lives Matter), care a înregistrat o creştere de 581% de utilizare. Mișcarea BLM a apărut după protestele în urma morții afro-americanului George Floyd aflat în custodia poliției în 24 mai 2020. Alt termen de pe lista scurtă este și „Megxit”, folosit pentru retragerea ducelui şi ducesei de Sussex, Meghan (Markle) și prințul Harry, din atribuţiile familiei regale britanice. Și „TikToker” a devenit foarte folosit în acest an, astfel că și-a găsit locul pe listacelor de la Collins. Ca și „Mukbang”, care provine din sud-coreeană și descrie o persoană care difuzează videoclipuri în care cineva înghite mari cantități de mâncare).

Anul trecut, cuvântul cel mai des folosit, ales de Collins Dictionary, a fost „climate strike”, la un an de când activista Greta Thunberg a început mişcarea globală pentru mediu. În 2018, a fost ales „single-use”, în 2017, „fake news”, iar în 2016, „Brexit”, mai scrie BBC.

Cei de la Dicționarul britanic Collins nu sunt singurii care aleg cei mai folosiți termeni ai anului. Și Oxford English Dictionary (OED), publicat de prestigioasa Universitate, alege cuvântul anului. Anul trecut a fost „climate emergency”, iar în 2018 – „toxic”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
8.3 ° C
9.9 °
6 °
87 %
7.7kmh
100 %
vin
16 °
sâm
13 °
Dum
13 °
lun
17 °
mar
9 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii