Olandezii pot circula din nou după ora 21, măsura de restricție este ilegală, au decis judecătorii

Olandezii pot circula din nou după ora 21, măsura de restricție este ilegală, au decis judecătorii

Curtea de Justiție de la Haga a ordonat guvernului olandez să ridice interdicția de circulație pe timpul nopții. Măsura introdusă pe 23 ianuarie, prima impusă după Al Doilea Război Mondial, a dus la mai multe zile de revolte în Olanda, desfășurate de protestatari anti-lockdown.

Judecătorii  spun că că interzicerea circulației pe timp de noapte nu are nicio bază legală în Olanda. Interdicția a fost instituită pe baza unei legi de urgență, care prevede că un cabinet poate introduce reguli în caz de urgență fără consultarea Camerei Reprezentanților și a Senatului. Chiar dacă hotărârea poate fi atacată cu apel, decizia nu poate fi suspendată, așa că ar trebui pusă în aplicare de marți, 16 februarie. Oamenii au păreri diferite despre faptul că de acum , pot ieși dinc ase și după ora 21 .

Executivul olandez a transmis că urmează să studieze decizia „surprinzătoare” luată de Curtea de la Haga, fără a face alte declarații în acest moment. Restricția era programată să fie eliminată pe 3 martie.

Protestele din cauza restrângerii dreptului de a circula pe timpul nopții au început pe 25 ianuarie , în ziua în care guvernul olandezs a introdus această măsură. Conform acesteia, este interzisă părăsirea locuinţei între orele 21.00 şi 4.30. Oricine înclacă măsura trebuie să plătească o amendă de 95 de euro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
34.5 ° C
36 °
32.8 °
32 %
3.1kmh
0 %
lun
34 °
mar
33 °
mie
35 °
joi
38 °
vin
34 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii