Parlamentul European solicită, la propunerea eurodeputatului Victor Negrescu, fonduri suplimentare pentru aderarea României la spațiul Schengen în proiectul de buget pentru anul viitor

Parlamentul European solicită, la propunerea eurodeputatului Victor Negrescu, fonduri suplimentare pentru aderarea României la spațiul Schengen în proiectul de buget pentru anul viitor

Parlamentul European a aprobat astăzi propunerea sa privind proiectul de buget pentru anul viitor, precum și o rezoluție care definește obiectivele sale în negocierile cu celelalte instituții europene, în cadrul căreia, la solicitarea eurodeputatului Victor Negrescu, au fost incluse o serie de măsuri utile României. Printre elementele propuse de europarlamentarul român și preluate de forul european se numără alocarea de fonduri suplimentare pentru programele destinate protecției frontierelor în vederea aderării României la spațiul Schengen, resurse financiare adiționale pentru gestionarea refugiaților de către statele aflate la frontiera cu Ucraina, realocarea fondurilor europene necheltuite din ciclul financiar anterior către respectivele state și creșterea sumelor destinate Republicii Moldova.

“(…) La aceste măsuri extrem de importante am adăugat acțiunile concrete legate de războiul din Ucraina, sprijinirea statelor aflate în prima linie, precum România și Polonia, precum și a refugiaților, mai ales a tinerilor și minorilor veniți din zona de conflict.

Creșterea cu 250 de milioane de euro a fondurilor pentru ajutor umanitar, suplimentarea fondurilor pentru vecinătatea Estică și Sudică, în consecință și pentru Republica Moldova, și majorarea alocării cu 100 de milioane de euro pentru statele membre în vederea acordării de asistență în primirea migraților vor permite o mai bună gestionare a efectelor războiului.

Un aspect important este creșterea fondurilor pentru managementul frontierelor externe ale Uniunii și faptul că, din nou, la cererea Grupului social-democrat, Parlamentul European solicită și include sume suplimentare pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

La aceste măsuri se adăugă o creștere de 210 milioane de euro pentru programul Erasmus+, atât pentru accesul la educație al tinerilor ucraineni, cât și pentru continuarea programelor de mobilitate și educaționale pentru tinerii europeni afectați de creșterea prețurilor.

Sunt bucuros că un proiect pilot pe care l-am propus va permite monitorizarea copiilor veniți din Ucraina, în așa fel încât să prevenim traficul de ființe umane și să le asigurăm acestora un viitor sigur.

Totodată, salut includerea unei referințe în rezoluția noastră prin care Comisia Europeană este invitată să identifice soluții pentru salvarea fondurilor necheltuite din perioada financiară precedentă și alocarea acestor resurse țărilor din primă linie afectate de războiul din Ucraina. (…)” a declarat în plenul legislativului european eurodeputatul social-democrat, Victor Negrescu.

Raportorul alternativ privind bugetul european pe anul 2023 a menționat faptul că Uniunea Europeană se confruntă cu provocări nemaiîntâlnite și a subliniat nevoia ca, împreună, statele membre să identifice soluții pentru gestionarea efectelor prețurilor crescute la energie și a inflației.

“Uniunea Europeană se confruntă cu provocări nemaiîntâlnite și cu o serie de crize care afectează în mod direct cetățenii. Efectele pandemiei și ale războiului din Ucraina au condus la creșterea inflației, creșterea prețurilor la energie și scăderea puterii de cumpărare peste tot în Europa. În acest context, trebuie să identificăm împreună cele mai bune soluții și să conferim Uniunii mijloacele corespunzătoare pentru a răspunde celor mai presante nevoi ale cetățenilor.

Grupul social-democrat a solicitat ca bugetul european pentru anul 2023 să utilizeze toate mijloacele financiare și tehnice disponibile pentru a proteja cetățenii și IMM-urile de efectele acestor crize, oferind Uniunii perspective reale de dezvoltare. Grupul nostru politic a insistat asupra unei creșteri de aproximativ 300 de milioane de euro a alocărilor destinate măsurilor ce au ca obiect energia,  inclusiv pentru cercetare, investiții și dezvoltarea energiei verzi.

Tot în acest sens, am propus alocarea de resurse financiare suplimentare în valoare de 60 de milioane de euro pentru IMM-uri, prin suplimentarea programelor dedicate, dar și prin susținerea redresării sectorului cultural și creativ, grav afectat de actualul context. O atenție sporită a fost oferită și zonei de sănătate prin creșterea cu 150 de milioane de euro a acțiunilor menite, spre exemplu, să ofere soluții pentru efectele pe termen lung ale infecției cu COVID-19. (…)

În aceste vremuri incerte pentru lucrătorii noștri, este de o importanță majoră să continuăm sprijinirea dialogului social și pregătirea lucrătorilor, precum și să asigurăm o finanțare stabilă. 

Toată populația resimte efectele actualelor crize, iar programele europene sunt grav afectate de inflația galopantă. De aceea, solicităm revizuirea bugetului european pe termen lung în așa fel încât să construim un buget flexibil și ambițios, care să ofere răspunsuri concrete și comune la provocările pe care le întâmpinăm, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă” a concluzionat europarlamentarul român, Victor Negrescu.

Proiectul legislativului european privind bugetul pe anul 2023 și rezoluția propusă de Comisia pentru Bugete au fost votate astăzi, la Strasbourg, de plenul Parlamentului European.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.7 ° C
13 °
10 °
69 %
5.1kmh
0 %
vin
22 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
28 °
mar
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii