Portugalia preia conducerea Consiliului European

Portugalia preia conducerea Consiliului European

După succesul diplomatic de la ultimul Consiliu European, Germania predă Portugaliei, odată cu mandatul de președinte prin rotație al Uniunii Europene, ștafeta eficientizării construcției europene. Portugalia se va concentra pe mai multe domenii tematice, printre care Europa Socială, Europa Verde și Europa Globală.

În prima zi din noul an Portugalia preia de la Germania preşedinția rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni. Statele membre care dețin preşedinţia Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite „trio-uri”, pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Germania , Portugalia şi Slovenia.

Ministrul de stat şi de externe portughez, Augusto Santos Silva, a prezentat identitatea vizuală şi logo-ul preşedinţiei Portugaliei la Consiliul UE. Logo-ul este inspirat de steagul Uniunii Europene şi culorile sale, albastru şi galben. Folosind elemente asociate cu istoria şi geografia Portugaliei, precum şi cu deschiderea acestei ţări, logo-ul are forma unui soare şi o cârmă care ghidează UE spre un viitor inovativ, sustenabil, pozitiv şi uman, în acord cu valorile fondatorilor săi.

Preşedinţia portugheză se va desfăşura sub motto-ul „Timpul de livrare: o recuperare corectă, ecologică şi digitală”.

Portugalia va pune în centrul preşedinţiei sale modelul social european, dând totodată un imbold agendei sociale în cadrul unui summit care va avea loc în oraşul Porto în luna mai 2021. Astfel, preşedinţia va urmări consolidarea rezistenţei Europei şi a încrederii oamenilor în modelul social european prin promovarea unei Uniuni bazate pe valorile comune ale solidarităţii, convergenţei şi coeziunii.

Portugalia se va concentra pe cinci mari domenii tematice: Europa rezilientă, Europa socială, Europa verde, Europa digitală, Europa globală. Agenda socială va fi în fruntea priorităţilor, ca pilon principal al răspunsului european la COVID-19.
Rândul României la președinția Consiliul European a fost la începutul anului 2019. Timp de șase luni, Viorica Dăncilă a condus negocierile între statele membre cu Parlamentul European, pentru diferite legi care vor fi aplicate pe tot teritoriul Uniunii. ”Un bilanț ceaușist, cantitativ. Singurul merit al președinției este că nu a distrus nimic în jur, a fost concluzia trasă la finalul mandatului de către politologi.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
10 ° C
10.1 °
9.9 °
81 %
4.6kmh
20 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
13 °
mie
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii