Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că România şi-a asumat un rol de maximă importanţă în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că România şi-a asumat un rol de maximă importanţă în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, a anunţat, sâmbătă, că România şi-a asumat un rol de maximă importanţă în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene către pieţele internaţionale şi va creşte capacitatea de transport, potrivit Agerpres.

„România şi-a asumat un rol de maximă importanţă în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene către pieţele internaţionale, astfel încât mai mult de 60% din totalul acestor exporturi au fost realizate prin coridoarele de transport din ţara noastră. În perioada următoare este vizată o creştere a capacităţii de transport, cu sprijinul direct al partenerilor internaţionali şi ai Uniunii Europene”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o intervenţie în format online la Summit-ul internaţional de la Kiev privind securitatea alimentară mondială.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, premierul a subliniat rolul esenţial al României în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene prin intermediul coridoarelor de solidaritate create la nivelul Uniuni Europene. De asemenea, a reafirmat solidaritatea României faţă de Ucraina şi a transmis felicitări omologului său ucrainean, Denis Shmihal, pentru nivelul de cooperare excelent orientat spre extinderea conexiunilor terestre, feroviare, fluviale şi maritime dintre cele două ţări.

Şeful Executivului român a condamnat în termenii cei mai fermi atacurile ilegale şi nejustificate ale Rusiei în Ucraina, care constituie crime de război. De asemenea, a condamnat bombardamentele ruseşti din Ucraina în proximitatea frontierei cu România, care afectează infrastructura necesară transportului de cereale pe pieţele internaţionale” se mai arată în comunicatul amintit.

Ajuns anul acesta la cea de-a doua ediţie, Summit-ul internaţional de la Kiev privind securitatea alimentară mondială marchează importanţa programului umanitar „Cereale din Ucraina”, iniţiat în 2022 de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, precizează sursa citată.

Au participat, fizic sau online, la acest summit aproape 30 de înalţi demnitari, şefi de state, de guverne şi miniştri de externe din ţări europene, SUA, Japonia, Republica Coreea, Canada, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, reprezentanţi ai instituţiilor Uniunii Europene, Secretarul General ONU, Antonio Guterres, precum şi Secretarul General al Consiliului de Cooperare al Golfului, Jasem Mohamed AlBudaiwi, pentru a acorda sprijin nemijlocit securităţii alimentare la nivel mondial prin asigurarea exporturilor de cereale din Ucraina către pieţele internaţionale şi în special către ţările cele mai vulnerabile.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
8.5 ° C
12.1 °
3 °
66 %
1kmh
0 %
sâm
18 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
13 °
mie
9 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii