Președintele ales al Republicii Moldova a rămas fără anumite prerogative

Președintele ales al Republicii Moldova a rămas fără anumite prerogative

Fostul șef al statului, Igor Dodon,  a promulgat legea care prevede ca Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) să treacă din subordinea președintelui în cea a parlamentului. 

Legea fusese suspendată de Curtea Constituțională a Republicii Moldova până la pronunţarea unei decizii finale asupra acesteia, conform Radio Chişinău şi Deschide.md.

Practic, prin decizia Curții Igor Dodon nu mai avea temeiul legal să promulge legea și trebuia să aștepte ca judecătorii Curții să se întrunească din nou pentru examinarea contestaţiei depusă de un deputat PAS. Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a cerut Curții să declare neconstituţională legea.

„Igor Dodon nu avea niciun drept să promulge modificările la Legea cu privire la Serviciul de Informaţii şi Securitate din moment ce Curtea Constituţională a suspendat acţiunea acesteia până la decizia sa asupra fondului cauzei”, a declarat pentru Radio Chişinău expertul în drept constituţional Alexandru Arsene, conform Agerpres.

La Chișinău a fost adoptat recent un proiect de lege prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova este trecut din subordinea Președinției în cea a Parlamentului. Parlamentarii care au votat proiectul de lege sunt deputații PSRM, socialiştii fostului președinte Igor Dodon. Decizia a provocat proteste în fața Parlamentului Republicii Moldova și reacții ale noului președinte ales al Republicii, Maia Sandu.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
22.9 ° C
24.4 °
21 °
71 %
3.6kmh
0 %
sâm
35 °
Dum
36 °
lun
35 °
mar
34 °
mie
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii