Primăria New York: „Suntem tot mai îngrijoraţi de efectele potenţial devastatoare şi stigmatizante pe care mesajele despre virusul variolei maimuţei le pot avea”

Primăria New York: „Suntem tot mai îngrijoraţi de efectele potenţial devastatoare şi stigmatizante pe care mesajele despre virusul variolei maimuţei le pot avea”

Primăria din New York a solicitat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să redenumească variola maimuţei („monkeypox”), afirmând că numele acestei boli este considerat stigmatizant, scrie AFP, citat de Agerpres.

„Suntem tot mai îngrijoraţi de efectele potenţial devastatoare şi stigmatizante pe care mesajele despre virusul ‘variolei maimuţei’ le pot avea asupra comunităţilor care sunt deja vulnerabile”, a declarat comisarul pentru Sănătate din cadrul Primăriei oraşului New York, Ashwin Vasan, într-un e-mail adresat directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directorul OMS a evocat la jumătatea lunii iunie o posibilă schimbare a denumirii acestei boli, a reamintit Ashwin Vasan în mesajul său. Potrivit comisarului pentru Sănătate din New York, o astfel de „terminologie” este „ancorată într-o istorie rasistă şi dureroasă pentru comunităţile de culoare”.

În mesajul său, Ashwin Vasan a reamintit efectele negative provocate de ştirile false difuzate după apariţia HIV (virusul care provoacă SIDA) şi rasismul din cauza căruia au avut de suferit comunităţile asiatice în timpul pandemiei de SARS-CoV-2, un virus la care preşedintele Donald Trump se referea folosind expresia „virusul chinez”.

„Faptul că se utilizează în continuare termenul de ‘variola maimuţei’ pentru a descrie epidemia actuală poate să readucă la viaţă aceste sentimente traumatizante de rasism şi de stigmatizare – în special pentru persoanele de culoare, precum şi pentru membrii comunităţilor LGBTQIA+ – şi este posibil ca aceşti oameni să evite din acest motiv să solicite îngrijiri medicale vitale”, a adăugat Ashwin Vasan.

După apariţia sa în Europa şi în Statele Unite, virusul s-a răspândit în imensa majoritate a cazurilor în rândul bărbaţilor care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi.

New York este oraşul cel mai afectat din Statele Unite prin prisma numărului de cazuri, cu 1.092 de infectări depistate de la începutul epidemiei.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
3.4 ° C
3.9 °
2.1 °
84 %
4.6kmh
0 %
joi
3 °
vin
6 °
sâm
5 °
Dum
1 °
lun
1 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii