Primele reacții după haosul din SUA

Primele reacții după haosul din SUA

Joe Biden va prelua conducerea Statelor Unite ale Americii într-o perioadă tulbure. Nici nu-i de mirare că reacțiile nu au întârziat să apară. Foști președinți americani, lideri internaționali, analiști politici și chiar internauți, de peste tot din lume, au vorbit despre haosul din America. Mulți dintre ei consideră că deznodământul alegerilor prezidențiale vine ca o pedeapsă binemeritată pentru Donald Trump.

Analiștii de politică externă cred că, după validarea lui Joe Biden, Statele Unite încep să intre pe un făgaș de normalitate. Acesta vine însă la conducere într-un moment în care America este divizată. Așa că multă lume se întreabă… cum va arăta manadatul lui la Casa Albă, dar și cum va fi atmosfera în perioada următoare.

 

Ilulian Fota, analist în politică externă spune că „America este divizata de cativa ani buni de zile…. deci America nu este polarizata de ieri, de astazi. Toata aceasta situatie de ani de zile da in clocot acum si asta este o faza acuta si va trebui foarte multa intelepciune si de o parte si de alta.”

Curios este și ce se va întâmpla cu Donald Trump mai departe, în condițiile în care comportamentul său a declanșat un val de demisii la Casa Albă.

Analistul politic  mai susținut faptul că „Donald Trump o sa intre in istorie ca cel mai slab si iresponsabil presedinte al SUA. Donald Trump se dovedeste si in ultima clipa la fel de iresponsabil cum a fost pe perioada celor patru ani.  Faptul ca ai lui se dezic de el, ii intorc spatele si il pun la colt este o pedeaspsa bienmeritata pe care trebuia sa o primeasca.

Alte voci susțin că violențele de la Capitoliu ar putea schimba cursul politicii americane.

O altă reacție vine din partea altui analist specializat pe politica externă, Dan Duncagiu care susține că „lucrurile au mers atat de departe, incat este posibil ca partidele din America sa nu mai arate, dupa aceste momente, asa cum aratau pana acum. Este posibil ca partidul republican sa se scindeze, dar ce se intampla acumm s-ar putea sa schimbe pe termen lung cursul politicii americane, in sensul ca acestia sa nu se mai simta reprezentati de partidul republican asa cum a aratat el pana acum.”

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a declarat că ziua asediului a fost o zi întunecată în istoria Capitolului Statelor Unite.

Mike Pence, vicepreședinte Statelor Unite ale Americii a declarat totodată că „condamnăm violența care a avut loc aici în termeni cât mai puternici. Ne întristează pierderea de vieți omenesți, precum și rănile suferite de cei care ne-au apărat astăzi Capitoliul. Și vom fi întotdeauna recunoscători pentru bărbații și femeile care au rămas la posturile lor pentru a apăra acest loc istoric. Pentru cei care au făcut ravagii astăzi în Capitoliul nostru, nu ați câștigat. Violența nu câștigă niciodată. Libertatea câștigă. Și aceasta este încă Casa Poporului.”

Mike Pence a prezidat ședința comună a celor două camere ale Congresului SUA. El a anunțat chiar în debutul plenului că nu are autoritatea legală de a refuza certificarea rezultatului de la alegerile prezidențiale, câștigate de Joe Biden în detrimentul lui Donald Trump. A fost pentru prima oară în cei 4 ani de mandat când Pence, un influent lider al Partidului Republican, s-a delimitat de Trump și a refuzat să îi apere poziția.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.1 ° C
11.6 °
10 °
86 %
2.6kmh
0 %
sâm
22 °
Dum
25 °
lun
22 °
mar
22 °
mie
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii