fbpx

Raport. Cei mai mulți refugiați ucraineni în România au studii universitare

Raport. Cei mai mulți refugiați ucraineni în România au studii universitare

Cei mai mulți dintre refugiații ucraineni care au ajuns în România au studii universitare, potrivit unui raport pe această temă realizat în urma analizei rezultatelor studiului „Refugiaţii ucraineni în România”, efectuat de EWL Migration Platform şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia, care a fost lansat, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Potrivit raportului, 26% dintre aceştia sunt specialişti cu un nivel înalt de calificare, respectiv 11% sunt paramedici şi asistenţi medicali, iar 10% sunt medici.

Studiul a relevat că până la 18% dintre refugiaţii ucraineni care stau în România au menţionat că au cunoştinţe de comunicare în limba română, iar 15% în limba engleză.

Refugiaţii manifestă un nivel scăzut de interes pentru ocuparea unui loc de muncă în România (27%), comparativ cu cei din Polonia (63%) şi Republica Cehă (52%). Majoritatea celor care au răspuns  (59%) intenţionează să aplice pentru statutul de refugiat în ţară.

Marea majoritate a refugiaţilor sunt femei, dintre care mai mult de jumătate sunt mame cu copii sub 18 ani.

28% dintre refugiaţi au răspuns că intenţionează să rămână mai mult timp în România, 54% au spus că au de gând să se întoarcă în Ucraina, iar 18% au menţionat că vor să plece într-o altă ţară, pe primele locuri între statele indicate numărându-se Polonia (30%), Italia (22%) şi Republica Cehă (19%).

Managerul general al EWL România, Tiberiu Focică, a declarat că studiul relevă că refugiaţii din Ucraina au găsit în România „o ţară foarte primitoare”, care în afară de ospitalitate şi suport, le-a asigurat şi locuri de muncă, fapt ce le permite să se întreţină singuri.

Lukovych Volodymyr, prim secretar la Ambasada Ucrainei, a apreciat ospitalitatea românilor, însă este de părere că grădiniţele şi casele de bătrâni sunt insuficiente, drept urmare femeile care au îngrijire minori sau persoane în vârstă întâmpină probleme când vor să se angajeze. „Statul român şi oamenii fac nemaipomenit de mult, dar aceasta este o chestie de infrastructură”, a atras atenţia Lukovych Volodymyr.

Raportul a fost realizat în urma analizei rezultatelor studiului sociologic „Refugiaţii ucraineni în România”, efectuat în perioada 13 – 23 mai, în Bucureşti, Braşov, Craiova şi Iaşi, de EWL Migration Platform şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia. Au fost chestionaţi 400 de cetăţeni ucraineni care au decis să vină în România după 24 februarie, din cauza războiului din Ucraina.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
23.7 ° C
24.9 °
22 °
66 %
0.5kmh
0 %
Dum
32 °
lun
31 °
mar
35 °
mie
36 °
joi
28 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii