Roverul Perseverence al NASA a ajuns pe Marte. Moment istoric

Roverul Perseverence al NASA a ajuns pe Marte. Moment istoric

Moment istoric în istoria zborurilor spațiale: Roverul Perseverance, proiectat de Agenția Spațială Americană, NASA, a ajuns pe planeta Marte.

După o călătorie de 7 luni și 470 de milioane de kilometri, vehiculul spația cu șase roți s-a confruntat cu cea mai grea parte a misiunii sale: amartizarea în craterul Jezero al Planetei Roșii.

Perseverance este cel mai complex laborator științific trimis până acum într-o astfel de misiune. Este al treilea vehicul trimis de pe Pământ, după cele ale Emiratelor Arabe Unite și Chinei, care a parcurs distanța Pământ – Marte în acest an, profitând de o fereastră de oportunitate.

„I am safe on Mars” („Sunt în siguranță pe Marte”) este primul mesaj transmis de Perseverance, de la peste 220 de milioane de kilometri depărtare.

„Perseverance este în viață pe suprafața planetei Marte”, a anunțat NASA pe canalul YouTube.

Locul ales pentru amartizarea roverului Perseverance este craterul Jezero, un crater cu diametrul de 45 de kilometri, despre care oamenii de știință cred că este foarte potrivit pentru a păstra urme de viață vechi de câteva miliarde de ani, dacă a existat vreodată viață pe Marte, scrie New York Times.

Perseverance poartă la rândul său un vehicul, Ingenuity Mars Helicopter, care va încerca să efectueze primul zbor controlat pe o altă planetă, potrivit NASA.

Transmiterea unui semnal radio de pe marte pe Pământ durează 11 minute, deci roverul trebuie să facă totul singur, pentru că, dacă s-ar întâmpla ceva în timpul menevrelor de aterizare, nu ar fi timp ca echipa de ingineri de pe Pământ să primească semnalul și să și răspundă cu o comandă.

Perseverance trebui să se descurce singură”, a spus Matt Wallace, unul dintre managerii de proiect.

De ce toată lumea vrea pe Marte acum

Roverul Perseverance este al treilea vehicul trimis de pe Pământ, care va ateriza pe marte în această lună. China și Emiratele Arabe Unite au trimisși ele misiuni spațiale pe Marte, care au ajuns cu bine.

Astrofizicianul Neil deGrasse Tyson a explicat această „aglomerație într-o postare pe Facebook.

În caz că nu știați, la fiecare 26 de luni se deschide o fereastră de lansare între Pământ și Marte, care pemite unei unei nave spațiale să parcurgă distanța cu un consum minim de combustibil. Acest lucru permite încărcături mai mari.

Această traiectorie specifică se numește Transferul Hohmann. Deci toți care pornesc spre Marte pleacă și sosesc cam în același timp. În actuala fereastră de oportunitate, Emiratele Arabe Unite, China și SUA vor trimite probe pe Marte”, a scris deGrasse Tyson.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
26.1 ° C
26.2 °
26 °
61 %
2.1kmh
20 %
vin
37 °
sâm
38 °
Dum
39 °
lun
36 °
mar
31 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii