Rusia a reluat joi dimineață furnizarea de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1

Rusia a reluat joi dimineață furnizarea de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1

Rusia a reluat furnizarea gazelor prin conducta Nord Stream 1, după o pauză de zece zile, cauzată de o revizie tehnică, a anunțat operatorul gazoductului, în contextul sancțiunilor reciproce dintre Occident și Rusia, scrie Reuters.

Oficialii europeni s-au arătat mai degrabă sceptici legat de reluarea furnizării de gaze prin cea mai mare conductă care leagă Rusia de Germania și care transportă mai mult de o treime din exporturile de gaze rusești spre Uniunea Europeană.

„Va dura câteva ore până se va ajunge la capacitatea nominală de transport”, a declarat un purtător de cuvânt al operatorului gazoductului pentru Reuters.

Guvernele europene au luat în considerare posibile întreruperi în aprovizionare și au început să caute surse alternative de gaz.

Gazoductul Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Temerile că Rusia ar putea să nu reia furnizarea de gaze după terminarea reviziei tehnice, au determinat Comisia Europeană să vină cu un plan alternativ pentru a face față situației. Astfel, Comisia popusese un nou instrument legislativ, Planul european de reducere a cererii de gaze, care viza diminuarea folosirii gazelor în Europa cu 15% până în primăvara viitoare, în condiţiile în care UE se confruntă cu riscul unor întreruperi suplimentare ale livrărilor de gaze din Rusia.

„Rusia folosește gazul ca pe o armă. Trebuie să ne ocupăm de securitatea noastră energetică la nivelul UE. Am învățat din pandemie că, dacă acționăm uniți, putem face față oricărei crize”, a declarat președinte Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
3.4 ° C
3.9 °
2.1 °
84 %
4.6kmh
0 %
joi
3 °
vin
6 °
sâm
5 °
Dum
1 °
lun
1 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii