Scenarii alarmante. Macron nu exclude posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina. Casa Albă: SUA nu au astfel de intenţii, NATO nu are astfel de planuri

Scenarii alarmante. Macron nu exclude posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina. Casa Albă: SUA nu au astfel de intenţii, NATO nu are astfel de planuri

Deocamdată nu există un consens pentru trimiterea de trupe în Ucraina, dar „nimic nu ar trebui să fie exclus”, spune președintele francez Emmanuel Macron.

Declarația sa vine după cea a premierul slovac, Robert Fico , care spunea că mai mulţi membri NATO şi ai Uniunii Europene iau în considerare trimiterea de soldaţi în Ucraina pe bază bilaterală.

Un punct de vedere care nu ppare însă la fel de clar peste Ocean. Un oficial de la Casa Albă a precizat pentru Reuters că Statele Unite nu intenţionează să trimită trupe pentru a lupta în Ucraina şi că, de asemenea, nu există planuri de a trimite trupe NATO pentru a lupta în Ucraina.

Premierul slovac și-a motivat declarațiile prin riscul unei mari escaladări a conflictului din Ucraina. Însă, întrebat despre comentariile omologului său slovac, premierul ceh Petr Fiala a declarat cî țata sa  „cu siguranţă nu se pregăteşte să trimită soldaţi în Ucraina, nimeni nu trebuie să îşi facă griji în această privinţă”.

Membrii NATO au furnizat miliarde de dolari în arme şi muniţii Kievului şi antrenează forţele ucrainene. Dar liderii NATO, inclusiv preşedintele american Joe Biden, au subliniat că alianţa militară occidentală doreşte să evite un conflict direct cu Rusia, care ar putea duce la un război global.

„Nici NATO şi nici aliaţii NATO nu sunt parte a conflictului”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la 14 februarie.

Aproximativ 20 de lideri europeni, inclusiv slovacul Robert Fico, s-au reunit luni la Paris pentru a-i trimite lui Vladimir Putin un mesaj de determinare europeană în privinţa Ucrainei. Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a invitat pe liderii europeni la Palatul Elysee pentru o reuniune de lucru din cauza a ceea ce consilierii săi spun că este o escaladare a agresiunii ruseşti în ultimele săptămâni.

Și preşedintele francez Emmanuel Macron a lăsat deschisă posibilitatea ca ţările europene să trimită trupe în Ucraina, deşi a avertizat că nu există un consens în acest stadiu.

„Nimic nu ar trebui să fie exclus. Vom face tot ceea ce trebuie pentru ca Rusia să nu câştige”, a spus Macron.

Premierul olandez Mark Rutte, care este favorit pentru a deveni următorul secretar general al NATO, a declarat însă reporterilor că problema trimiterii de trupe nu a fost în centrul discuţiilor de luni, la reuniunea de la Paris.

Cancelarul german Olaf Scholz, ministrul britanic de externe David Cameron, precum şi lideri din ţările scandinave şi baltice, dar şi preşedintele Klaus Iohannis s-au numărat printre cei prezenţi luni la Paris la reuniunea convocată de Emmanuel Macron. Statele Unite ale Americii au fost reprezentate de secretarul de stat adjunct pentru afaceri europene şi eurasiatice, Jim O’Brien.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
12.2 ° C
13.3 °
11 °
89 %
3.6kmh
0 %
Dum
22 °
lun
23 °
mar
23 °
mie
22 °
joi
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii