Surprize pe piețele mondiale. Japonia intră în recesiune, Germania devine a treia economie a lumii

Surprize pe piețele mondiale. Japonia intră în recesiune, Germania devine a treia economie a lumii

La finalul anului trecut, în mod cu totul neașteptat, Japonia a intrat în recesiune deși deținuse poziția de a treia economie  a lumii. Tokyo a cedat acest loc Germaniei și a deschis astfel dezbaterile legate de momentul în care banca centrală va începe să iasă din politica monetară extrem de relaxată pe care o duce de zece ani, relatează Reuters, preluat de news.ro.

Unii analişti avertizează cu privire la o nouă contracţie în trimestrul curent, deoarece cererea slabă din China, consumul slab şi oprirea producţiei la o unitate a Toyota Motor indică, împreună, o cale dificilă spre o redresare economică.

„Ceea ce este deosebit de frapant este lentoarea consumului şi a cheltuielilor de capital, care sunt piloni cheie ai cererii interne. Economia va continua să fie lipsită de elan pentru moment, neavând niciun motor cheie de creştere”, a declarat Yoshiki Shinke, economist executiv senior la Institutul Dai-ichi Life Research..

Produsul intern brut (PIB) al Japoniei a scăzut cu 0,4% în termeni anuali în perioada octombrie-decembrie, după o cădere de 3,3% în trimestrul precedent, au arătat joi datele guvernamentale, contrazicând previziunile pieţei care estimau o creştere de 1,4%.

Două trimestre consecutive de contracţie sunt definite, de obicei, ca recesiune tehnică.

Yenul a rămas stabil după publicarea datelor şi se situa la 150,22 pentru un dolar, aproape de minimul ultimelor trei luni atins la începutul săptămânii.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer acoperit de nori
11.5 ° C
12.3 °
11 °
88 %
4.1kmh
100 %
sâm
22 °
Dum
25 °
lun
22 °
mar
22 °
mie
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii