UE, acord interimar pentru prelungirea importurilor agricole ucrainene fără taxe vamale. Până când va fi valabilă măsura și ce produse vizează

UE, acord interimar pentru prelungirea importurilor agricole ucrainene fără taxe vamale. Până când va fi valabilă măsura și ce produse vizează

Acord provizoriu la nivelul Uniunii Europene pentru a permite producătorilor ucraineni de produse alimentare acces liber de taxe vamale pe pieţele sale până în iunie 2025, a anunţat miercuri Parlamentul European într-un comunicat, transmite Reuters.

Decizia are la bază o propunere a Comisiei Europene din ianuarie de suspendare a taxelor şi contingentelor pentru produsele agricole ucrainene până atunci, cu o „frână de urgenţă” pentru păsări, ouă şi zahăr, ceea ce înseamnă că tarifele vor fi impuse dacă importurile vor depăşi nivelurile medii din 2022 şi 2023.

Miercuri, legislatorii europeni au extins această listă și au inclus ovăzul, porumbul, crupele şi mierea.

De asemenea, Parlamentul a declarat că a obţinut angajamente din partea Comisiei de a lua măsuri în cazul în care importurile de grâu ucrainean vor creşte brusc.

Perioada de referinţă pentru declanşarea frânei de urgenţă va fi 2022 şi 2023, indicând că tarifele vor fi reimpuse dacă importurile acestor produse vor depăşi volumele medii din aceşti doi ani, a precizat Parlamentul.

Negociatorii Parlamentului European s-au asigurat, de asemenea, că la nivelul Comisiei se va acţiona în termen de 14 zile, în loc de 21 de zile, în cazul în care vor fi atinse nivelurile de declanşare a măsurilor de salvgardare automată.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a susţinut amendamente pentru a adăuga cerealele şi mierea la frâna de urgenţă şi pentru a stabili pragul la media anilor 2021, 2022 şi 2023, un nivel mai mic decât cel propus în ianuarie, deoarece 2021 a fost înainte de invazia Rusiei, când exporturile agricole ucrainene către UE au fost limitate prin tarife şi cote.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13.5 ° C
14.4 °
12 °
73 %
4.1kmh
0 %
mie
25 °
joi
24 °
vin
27 °
sâm
24 °
Dum
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii