Ungaria nu dă înapoi: Veto pentru candidatura lui Mark Rutte la NATO. “Este momentul ca un stat membru din Europa Centrală să dea secretarul general”

Ungaria nu dă înapoi: Veto pentru candidatura lui Mark Rutte la NATO. “Este momentul ca un stat membru din Europa Centrală să dea secretarul general”

Ungaria îşi menţine veto-ul faţă de candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO şi sugerează că ar putea fi de acord cu susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis. Este ceea ce lasă de înțeles ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto într-o declarație la Bruxelles, citată de MTI și preluată de news.ro

Șeful diplomaţiei ungare a declarat, la conferinţa de presă susţinută în pauza reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO, că Budapesta a susţinut întotdeauna întărirea aripii de est a alianţei şi speră că această direcţie se va reflecta şi în persoana următorului secretar general.

„În toată istoria NATO, până acum nu s-a întâmplat ca secretarul general să fie ales dintr-un stat membru din Europa Centrală sau de Est, deşi de 20 sau 25 de ani, majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est sunt membre NATO. De aceea, eu cred că este timpul să ne gândim serios la această idee”, a subliniat Szijjártó.

Pe de altă parte, Peter Szijjarto a recunoscut că inclusiv Ungaria admite că principala ameninţare de securitate pentru regiune vine dinspre Moscova, deşi Budapesta a întreţinut relaţii cordiale cu regimul lui Vladimir Putin chiar şi după invazia din Ucraina.

„Dacă aici, în cadrul NATO, suntem de acord – şi suntem! – că principala provocare vine în prezent dinspre est, atunci cred că este o idee bună ca secretarul general să provină, în sfârşit, tot din jumătatea de est a NATO”, a explicat ministrul ungar de externe.

Szijjarto a confirmat, de asemenea, că „o parte semnificativă” a statelor membre” NATO susţin „în mod clar” alegerea lui Mark Rutte ca secretar general. „Însă Ungaria nu va putea face acest lucru”, a anunţat şeful diplomaţiei ungare.

El a dezvăluit că mai sunt câteva state membre „care ezită”, iar candidatura preşedintelui Klaus Iohannis a creat o nouă situaţie în acest sens.

„Ne bucurăm că există un candidat central-european şi o voi spune din nou: credem că este timpul să discutăm serios despre cum se poate întâmpla ca NATO să nu fi avut niciodată un secretar general din regiunea Europei Centrale sau de Est”, a mai spus Szijjártó, fără a declara explicit că Budapesta susţine candidatura lui Klaus Iohannis la şefia NATO.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
13 ° C
14.9 °
12 °
87 %
4kmh
40 %
Dum
22 °
lun
23 °
mar
23 °
mie
22 °
joi
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii