Uniunea Europeană divizată privind pașaportul de vaccinare

Uniunea Europeană divizată privind pașaportul de vaccinare

Sunt dezbateri, în lume, privind ideea unui pașaport de vaccinare COVID-19, necesar pentru călătorii. Unele state, cum e Danemarca, ar emite un astfel de document și pentru comerțul intern, în restaurante și baruri. Însă, statele Uniunii Europene s-au împărțit în două tabere și nu au luat, deocamdată, vreo decizie.

Un pașaport de vaccinare COVID 19 ar restricționa anumite libertăți, cum este cea de liberă circulație și ar produce discriminări în privința accesului la vaccin, spun mai mulți lideri politici din Europa sau reprezentanți ai unor organizații. Ideea controversată a fost lansată public de Grecia și este susținută de toate țările din sud care depind de industria turismului. Între țările nordice, Suedia şi Danemarca au anunţat deja certificate electronice ce ar putea permite călătoriile în străinătate, accesul în centre sportive sau culturale ori, în cazul Danemarcei, să ia masa în restaurante.

JESPER FREDERIKSEN-proprietar de restaurant din Danemarca spune că este de acord cu un astfel de document pentru că pandemia afectează afacerile, inclusiv pe a sa.

Însă, cele 27 de state membre discută în continuare un subiect sensibil și anume regulile comune şi datele pacienţilor, ce ar trebui comunicate pentru recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare. Islanda, care nu este membră a Uniunii, dar are acorduri de liberă circulație cu statele membre, a emis, deja, din ianuarie, un certificat digital, în vederea facilitării deplasărilor internaţionale.
Franța și Germania au însă rezerve invocând că nu pot acorda privilegii unei minorități vaccinate față de restul populației.
Asociația transportatorilor Aerieni sugerează existența unei aplicații pe telefon, prin care să fie încărcate datele legate de vaccinarea împotriva COVID 19.

NICK CAREEN-Asociația Transportatorilor Aerieni-IATA declară că ar putea exista un permis de călătorie într-o aplicație ce poată fi descărcată în telefonul clientului fie din IOS or Google Play Android sau printr-o aplicație a unei companii aeriene prin care clientul se va putea identifica.

Organizația Modială a Sănătății susține certificatele de vaccinare pentru a monitoriza mai bine imunizarea, dar critică ideea utilizării lor ca o condiţie pentru călătorii.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
10 ° C
10.1 °
9.9 °
81 %
4.6kmh
20 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
13 °
mie
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii