Viitorul președinte al SUA a fost confirmat de Colegiul Electoral

Viitorul președinte al SUA a fost confirmat de Colegiul Electoral

Viitorul preşedinte al SUA, democratul Joe Biden, a primit votul majorităţii Colegiului Electoral, cimentând astfel victoria sa în faţa republicanului Donald Trump. În favoarea lui Biden s-au pronunţat 306 dintr-un total de 538 de electori. Şi 270 de voturi ar fi fost de ajuns. 

Donald Trump s-a bucurat de sprijinul a 232 de electori. „Flacăra democraţiei a fost aprinsă cu multă vreme în urmă în această naţiune”, a declarat Biden. „Şi ştim acum că nimic, nici măcar o pandemie sau un abuz de putere, nu o poate stinge”, a adăugat preşedintele ales.

Potrivit Constituţiei SUA, preşedintele nu este ales direct de popor, ci de electorii din diferitele state federale, care împreună alcătuiesc aşa-numitul Electoral College. Deja pe 7 noiembrie Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, a fost anunțat drept câştigător al alegerilor prezidențiale de marile publicații americane, notează DW.

„E timpul să privim înainte”

„Ne vom consulta cu președintele ales Biden”, a anunțat senatorul republican Roy Blunt, care conduce Comitetul de Învestire. Blunt a fost astfel primul lider din formaţiunea lui Trump care i-a atribuit democratului Biden acest rol. Liderul majorităţii republicane din Senatul SUA, Mitch McConnell, nu s-a pronunţat încă, dar adjunctul său, John Thune, a făcut următoarea declaraţie: „Odată ce Colegiul Electoral încheie chestiunea, e timpul să privim înainte”.

Senatorul texan John Cornyn a fost şi mai explicit când a spus că este în natura alegerilor să existe un câştigător şi un învins şi că îndată ce plângerile înaintate de Trump vor fi fost epuizate: „Joe Biden este pe cale să devină președinte al SUA”.

Rezultatul final al alegerilor prezidenţiale va fi anunţat oficial pe 6 ianuarie în Congresul SUA, după care este prevăzută, pe 20 ianuarie, învestirea în funcţie a noului şef al Casei Albe, Joe Biden. În acel moment se încheie automat şi mandatul lui Donald Trump. Între timp, peste 50 de plângeri au fost depuse de republicani contestând rezultatul alegerilor din 3 noiembrie. Vinerea trecută a respins și Curtea Supremă o astfel de plângere.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
22.9 ° C
24.4 °
21 °
71 %
3.6kmh
0 %
sâm
35 °
Dum
36 °
lun
35 °
mar
34 °
mie
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii