Zelenski, mesaj către Occident: Forţaţi Rusia să facă pace!

Zelenski, mesaj către Occident: Forţaţi Rusia să facă pace!

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe liderii occidentali să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a face pace folosind „toate mijloacele” necesare.

Declarația, preluată de BBC,  fost făcută în cadrul vizitei din Spania, unde liderul ucrainean a vorbit despre necisitatea de a exercita „o constrângere tangibilă a Rusiei” , care încearcă să „distrugă Ucraina şi să meargă mai departe”. Zelenski i-a îndemnat pe liderii occidentali să ridice interdicţiile privind utilizarea armelor donate pentru a lovi teritoriul rusesc recunoscut internaţional.

Volodimir Zelenski a declarat de mult timp că nu va negocia direct cu Rusia până când forţele Moscovei nu vor părăsi întregul teritoriu ucrainean, inclusiv Crimeea. Cu toate acestea, apelul său vine în contextul în care Rusia face progrese împotriva Ucrainei, Kievul suferind din cauza lipsei de arme furnizate de Occident. Zelensky a susținut că Russia aruncă, în fiecare lună, aproximativ 3.200 de bombe aeriene ghidate asupra Ucrainei.

”Cum te lupţi cu asta?”, a întrebat el reporterii la Madrid, unde s-a întâlnit cu premierul Pedro Sánchez.

Liderul ucrainean a respins ideea de a invita Rusia la un summit de pace planificat în Elveţia luna viitoare, unde sunt aşteptaţi reprezentanţi din peste 90 de ţări. Majoritatea ţărilor occidentale, inclusiv SUA, au insistat ca Kievul să îşi concentreze atacurile asupra forţelor ruseşti care ocupă teritoriul ucrainean.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
22.6 ° C
23.1 °
22.2 °
64 %
4kmh
0 %
sâm
22 °
Dum
30 °
lun
33 °
mar
33 °
mie
35 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii