Ziua Internațională pentru abolirea sclaviei-2 decembrie

Ziua Internațională pentru abolirea sclaviei-2 decembrie

Ziua Internațională pentru abolirea sclaviei este marcată în calendar, pe 2 decembrie. În fiecare an este marcată data cand a fost adoptată Rezoluția din 1949 de către Convenţia Naţiunilor Unite. Au reușit să opreascătraficul de persoane și a exploatării prin pristituție. 

Organizația Națiunilor Unite trage un semnal de alarmă însă asupra faptului că sclavia nu este o relicvă istorică. Ziua de 2 decembrie are ca scop înlăturarea formelor contemporane de sclavie, mai exact:

  • Traficul de persoane
  • Exploatarea sexuală
  • Munca în rândul copiilor
  • Căsătoriile forțate
  • Recrutarea forțată

Și multe altele. Prin urmare, aceste fenomene se referă la acele situaţii în care exploatarea unei persoane nu poate fi contracarată ca urmare a ameninţărilor, violenţei, coerciţiei, sau abuzului de putere.

Aproape 16 milioane de persoane sunt exploatate în sectorul privat, precum munca casnică sau construcţii sau agricultură. 4,8 milioane de persoane sunt exploatate sexual forţat şi 4 milioane de persoane depun o muncă forţată şi impusă de autorităţile statului. Totodată 15,4 milioane de persoane se află într-o căsătorie forţată.

Organizaţia Internaţională a Muncii a adoptat un nou protocol obligatoriu din punct de vedere juridic, menit să consolideze eforturile globale de eliminare a muncii forţate, care a intrat în vigoare în noiembrie 2016.

Din punct de vedere legal, din 1981, sclavia nu mai este legală în niciun stat al lumii, Mauritania fiind ultimul stat care a abolit acest fenomen. Cu toate acestea însă, sclavia a evoluat și s-a manifestat în diverse forme.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.3 ° C
12.1 °
8.9 °
71 %
4kmh
0 %
Dum
18 °
lun
16 °
mar
11 °
mie
20 °
joi
14 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii