Gabriela Firea: Salariul minim european, o realitate și în România

Gabriela Firea: Salariul minim european, o realitate și în România

Creșterea salariului minim pe economie, programată să se producă de la 1 iulie, va aduce muncitorilor din România beneficii pe termen lung similare cu ale celor din restul Europei, cum ar fi o creștere a veniturilor armonizată cu ritmul de creștere al economiei și bineînțeles, o putere de cumpărare sporită. Chiar dacă este vorba deocamdată doar despre salariul minim, este un pas important către eliminarea inechităților înregistrate în ansamblu la nivelul veniturilor încasate de lucrătorii din țara noastră și cei din restul Uniunii Europene. Despre aceasta și despre șansa la un viitor mai bun pentru toți salariații a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

„Un viitor mai bun pentru români. Salariul minim european devine o realitate și în România! Este timpul să privim spre un viitor în care fiecare muncitor este recompensat echitabil! Introducerea salariului minim european în România nu este doar un pas spre alinierea cu standardele europene, ci și o garanție a predictibilității pentru angajați și mediul de afaceri”, spune senatoarea PSD, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„De la 1 iulie crește salariul minim pe economie la 3.700 de lei. Dacă s-ar aplica acum, salariul minim european ar fi de 3.783 de lei. Cu o creștere anuală bazată pe realități economice, salariile mici și medii vor cunoaște o creștere sustenabilă, contribuind astfel la:

  1. Reducerea decalajelor sociale;
  2. Asigurarea unei pensii decente pe termen mediu și lung;
  3. Creșterea contribuțiilor pentru un sistem de sănătate mai solid;
  4. Construirea unui viitor atractiv pentru tinerii din România.

Este momentul să susținem măsurile care aduc stabilitate și creștere pentru toți cetățenii. Haideți să ne unim forțele pentru o Românie mai prosperă și mai echitabilă!”, a îndemnat Gabriela Firea.

Conform unor statistici întocmite de Euronews la începutul acestui an, mai mult de 13 procente din angajații din România sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Acest lucru plasează țara noastră pe locul III pe continent, după Slovenia și Bulgaria. În ceea ce privește sumele, la nivel european salariul minim variază de la 477 de euro în Bulgaria la nu mai puțin de 2.571 de euro în Luxemburg. Salariul minim este mai mic de 1.000 de euro în 14 din cele 27 de state membre ale UE, iar cifrele actuale situează România lejer deasupra Bulgariei (477 euro), cumva la egalitate cu Ungaria (697 euro) și Letonia (700 euro). După majorare, salariul minim din România se va apropia de cel din Slovacia (750 euro) și Cehia (764 euro).

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.3 ° C
21.2 °
19.9 °
52 %
4.6kmh
0 %
mar
24 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
27 °
sâm
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii