Guvernul a adoptat proiectul de lege privind creșterea pensiilor

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind creșterea pensiilor

Guvernul a adoptat joi proiectul de lege privind pensiile din sistemul public, urmând a fi trimis în parlament, în urma unei ședințe tensionate, potrivit surselor citate de hotnews.ro.

Ministerul de Finanțe, condus de Marcel Boloș, a avertizat în avizul favorabil dat la legea pensiilor, că „impactul suplimentar generat de intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor încadrarea într-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar nu mai este posibilă fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxarii mediului de afaceri și a populației”.
Potrivit Ministerului de Finanțe, încadrarea într-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar nu mai este posibilă fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxarii mediului de afaceri și a populației care să aducă un impact bugetar de minim 33 miliarde de lei respectiv un impact bugetar minim de 1,8% din PIB incepând cu anul 2025.

Mai mult, începând cu anul 2024, consecința neîncadrării pe o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar duce la riscul de suspendare a fondurilor.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că în 2024 vor fi două creșteri de pensii, una de la 1 ianuarie prin indexare, respectiv o alta de la 1 septembrie prin recalculare.

„Astăzi avem pe masa Guvernului proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. Este una dintre cele mai importante legi din acest mandat, care aduce două majorări de pensii în anul 2024. Prima va fi la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, cum prevede legea. A doua va veni la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor crește prin recalculare, reparând nedreptăți majore”, a declarat Marcel Ciolacu, în debutul ședinței de Guvern.

El susține, totodată, că inechitățile din sistem „vor fi eliminate”.

„Vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii, atât cele dintre femei și bărbați, dar și cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite. Mai mult, prin aprobarea acestei legi, vom elimina pragul de 9,4% din PIB introdus de cei care doreau blocarea creșterii pensiilor până în anul 2070. Am parcurs și avizul Ministerului de Finanțe și categoric în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România”, a adăugat premierul.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
8.5 ° C
12.1 °
3 °
66 %
1kmh
0 %
sâm
18 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
13 °
mie
9 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii